Nordisk folktro, del 13: Jättar

En väldig jätte reser sig ur berget i denna illustration av John Bauer.

Tron på jättar i form av storvuxna varelser förefaller vara allmänmänsklig och är spridd över hela världen. Jättar i olika länder skiljer sig emellertid åt. De nordiska jättarna anses i allmänhet vara mycket gamla och våra förfäder tänkte sig att de fanns före människorna. Inom asatron är jättarna gudarnas fiender och själva världen skapades av jätten Ymers kropp. Jättarna i svenska folksagor är grymma och har rollen som hjältarnas motståndare, men det finns även sägner som berättar att jättar och människor kunnat leva på god fot. I vissa fall ska de till och med ha gift sig med varandra. I Bohuslän finns exempelvis en bondesläkt som ser sig som ättlingar till jätten Vrål.

20170526_150041
En man tycks kriga mot en bronsåldersjätte på denna hällristning i Tanum.

Nordiska jättar är i regel lika starka som de är stora, men de är ofta trögtänkta och klumpiga. Till utseendet är de skräckinjagande, med grova anletsdrag. Många av dem är trollkunniga och kan utöva magi. De bor i bergen, där de anlägger praktfulla salar åt sig och man kan ibland höra dem sjunga inne i sina hålor. Det gäller emellertid att passa sig noga och inte vara alltför närgången, för det händer att jättarna, likt trollen, rövar bort människor och håller dem fångna. Människor som råkat ut för sådan ”bergtagning” blir sig aldrig riktigt lika igen, även om de skulle komma till rätta och återvända hem.

Runt om i naturen kan man se olika fenomen som tolkats som spår efter jättarnas aktiviteter. Exempelvis har de håliga jättegrytorna fått namn efter att de ansetts vara jättarnas kokkärl. Andra formationer i berghällarna har betraktats som märken efter deras fötter eller platser där de suttit. Sjöar med märklig form har pekats ut som platser där jättar skapat fördjupningar i landskapet när de lagt sig att sova. Att jättarna på detta sätt kunnat göra avtryck i bergytan har förklarats med att de fanns redan innan bergen hunnit stelna. Stenrösen har ibland ansetts vara vapengömmor som samlats när jättarna råkat i krig med varandra.

20200719_101601
Vattenfylld jättegryta i Döda fallet i Jämtland.

Jättarna anses avsky ljudet av kyrkklockor och många gamla berättelser beskriver att jättar försökt krossa kyrkor genom att kasta sten mot dem. Ofta är sådana sägner knutna till ”jättekast” i form av lösryckta stenblock på fälten. Samtidigt finns flera berättelser om att jättar på grund av sin styrka har anlitats som kyrkobyggare. Exempelvis ska Lunds domkyrka ha rests av jätten Finn och domkyrkan i Skara av jätten Dibulok.

20211103_105045
Jättekastet Klövasten i Skåne. Att stenen spruckit ska enligt en lokal sägen bero på att en jättinna använde sitt strumpeband som stenslunga, men drog åt det så hårt att stenen klövs.

Att jättarna betraktades som verkliga varelser finns det många nedteckningar som vittnar om. Tron på jättar var inte bara spridd bland allmogen, utan förekom även i samhällets högsta skikt. När Karl XI:s förmyndarregering 1666 lät påbörja en ”rannsakning öfwer Antikviteter” gick ett påbud ut om att söka efter ”lijknelse efter Jättar, Jättegrifter, Jättekulor, Jättebeen eller theras Sverd och Strijdstyg”.

Tryckta källor:

Egerkrans, Johan (2013), Nordiska väsen, B. Wahlströms förlag

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

Schön, Ebbe (1998), Svensk folktro A-Ö. Hur vi tänkt, trott och trollat, Prisma

Schön, Ebbe (2005), Folktrons ABC, Carlssons Förlag

Schön, Ebbe (2000), Älvor, troll och talande träd, Semic

Otryckta källor:

http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/inblicken-2018/2018-04-16-fran-jattestora-till-goda-grannar-och-gudarnas-jamlikar.html

https://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/jatten-i-folktron.html

En reaktion på ”Nordisk folktro, del 13: Jättar

  1. Pingback: Den svenska folktrons ordlista: väsen, trolldom, skrock och sägner | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s