Nordisk folktro, del 13: Jättar

20200715_142927

Tron på jättar i form av storvuxna varelser förefaller vara allmänmänsklig och är spridd över hela världen. Jättar i olika länder skiljer sig emellertid åt. De nordiska jättarna anses i allmänhet vara mycket gamla och våra förfäder tänkte sig att de fanns före människorna. I asatron är jättarna gudarnas fiender och själva världen skapades av jätten Ymers kropp. Jättarna i svenska folksagor är grymma och har rollen som hjältarnas motståndare, men det finns även legender som berättar att jättar och människor kunnat leva på god fot. I vissa fall ska de till och med ha gift sig med varandra. I Bohuslän finns exempelvis en bondesläkt som ser sig som ättlingar till jätten Vrål.

Nordiska jättar är i regel lika starka som de är stora, men de är trögtänkta och klumpiga. Till utseendet är de skräckinjagande, med grova anletsdrag. Många av dem är trollkunniga och kan utöva magi. De bor i bergen, där de anlägger praktfulla salar åt sig och man kan ibland höra dem sjunga inne i sina hålor. Det gäller emellertid att passa sig noga och inte vara alltför närgången, för det händer att jättarna, likt trollen, rövar bort människor och håller dem fångna. Människor som råkat ut för denna sådan ”bergtagning” blir sig aldrig riktigt lika igen, även om de skulle komma till rätta och återvända hem.

Runt om i naturen kan man se spår efter jättarnas aktiviteter. Exempelvis finns håliga gropar i berget, så kallade jättegrytor, där de brukar laga mat.

20200719_101601

Man kan också hitta rösen av stora stenar, som de samlat för att kunna kriga mot varandra. På vissa berghällar kan man se märken efter deras fötter eller gropar där de har suttit. Det beror på att jättarna fanns redan innan bergen hade hunnit stelna och därför kom att göra avtryck i den mjuka bergytan. Ibland har en sjö formen av en väldig kropp och då vet man att sjön i själva verket är en jättes sovplats, där avtrycken i marken har vattenfyllts.

Jättarna avskyr ljudet av kyrkklockor och försöker ibland krossa kyrkorna genom att kasta sten mot dem. Därför kan man ofta se ”jättekast” i form av lösryckta stenblock på fälten runt våra kyrkor. Tursamt nog är jättarna dåliga på att pricka rätt, för ingen har någonsin träffat. Samtidigt finns flera berättelser om att jättar på grund av sin styrka har anlitats som kyrkobyggare. Exempelvis ska Lunds domkyrka ha rests av jätten Finn och domkyrkan i Skara av jätten Dibulok.

Om det beror på kyrkklockorna eller har andra orsaker kan vi inte veta, men jättarna började försvinna ur Sverige när kristendomen kom. På 1600-talet hade de blivit så sällsynta att de rent av betraktades som rariteter. När Karl XI:s förmyndarregering 1666 lät påbörja en ”rannsakning öfwer Antikviteter” gick ett påbud ut om att söka efter ”lijknelse efter Jättar, Jättegrifter, Jättekulor, Jättebeen eller theras Sverd och Strijdstyg”.

20170526_150041

Fotnot:

Den översta bilden visare en målning av sagoillustratören Einar Norelius, som finns utställd på Dalarnas museum.

Mellanbilden visar en vattenfylld jättegryta i Döda Fallet i Jämtland.

Den nedersta bilden är hämtad från hällristningsområdet i Tanum i Bohuslän. Kanske ser vi en man kriga mot en bronsåldersjätte?

Tryckta källor:

Egerkrans, Johan (2013), Nordiska väsen, B. Wahlströms förlag

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

Schön, Ebbe (1998), Svensk folktro A-Ö. Hur vi tänkt, trott och trollat, Prisma

Schön, Ebbe (2005), Folktrons ABC, Carlssons Förlag

Schön, Ebbe (2000), Älvor, troll och talande träd, Semic

Otryckta källor:

http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/inblicken-2018/2018-04-16-fran-jattestora-till-goda-grannar-och-gudarnas-jamlikar.html

https://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/jatten-i-folktron.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s