Våra nordiska gudasagor på ett lättsamt sätt

20181103_145636

Jag tycker om när vårt kulturarv tillgängliggörs på kreativa sätt och öppnas upp för nya målgrupper. Därför vill jag uppmärksamma en kampanj på Kickstarter, som syftar till att trycka upp böcker med våra nordiska gudasagor i form av tecknade serier.

Den danske serietecknaren Peter Madsen har i snart 40 år gjort tecknade serier av den nordiska mytologin i form av serien Valhall. Det är Valhalls femton seriealbum som nu samlas av Apart förlag för att bli en jubileumsbox med fem böcker på svenska. Böckerna kommer även att innehålla extramaterial som berättar om både arbetet med serierna och gudasagorna som utgör deras grund. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet och insamlingsmålet har nåtts med råge.

Jag har inte sett förlagorna, men att döma av informationen och bilderna på Kickstarter verkar de vara vältecknade och innehålla detaljer som skapar historisk autenticitet.

Detta kan förstås vara ett utmärkt sätt att ta del av den nordiska mytologins fantasieggande värld, inte minst för den som inte vill plöja sig igenom Eddan eller fördjupa sig i Fädernas gudasaga. Jag tror att dessa böcker kommer att kunna glädja gammal som ung och asa-fantaster lika väl som mytologiska nybörjare.

 

Läs mer:

https://www.kickstarter.com/projects/apartforlag/valhall-jubileumsbox

 

Fotnot:

Bilden ovan är tagen på Gamla Uppsala museum och har inget samband med de tecknade serier som presenteras i texten.

En reaktion på ”Våra nordiska gudasagor på ett lättsamt sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s