Projekt Allmogen

20180609_141603

För en tid sedan blev jag kontaktad av en uppmärksam bloggläsare, som påtalade likheter mellan Kulturminnet och Projekt Allmogen. Han hade alldeles rätt och jag vill därför passa på att skicka ett tack till den påpasslige uppgiftslämnaren. Jag misstänker att många som läser Kulturminnet också följer Allmogen, men om det nu finns läsare som ännu inte har hittat till båda, så vill jag starkt rekommendera en upptäcktsfärd bland Allmogens samlade material.

Projekt Allmogen är en kulturförening som bedriver oberoende och ideell folkbildning om svensk historia, med fokus på den gamla bondekulturen och svenska traditioner. Till föreningens främsta syften hör att levandegöra tidigare generationers livsverk, att öka intresset för vårt kulturarv och att tillvarata medlemmarnas idéer i kultur- och hembygdsfrågor. Om söndagarna skickas ett nyhetsbrev ut till alla som väljer att prenumerera och den som vill kan stötta föreningen genom att bli medlem. På föreningens webbsajt finns kulturhistoriskt värdefulla texter, som grundaren digitaliserat. Där finns även en blogg, som publicerar artiklar och krönikor med kulturrelaterat innehåll.

Avseende inriktning och syfte får man säga att Allmogen ligger Kulturminnet nära, men medan Kulturminnet ofta håller sig på ett överskådligt plan går Allmogen lite mer på djupet. Allmogens texter är vilsamma att läsa, resonerande och har en bildad ton. Både historiska företeelser och aktuella kulturfrågor uppmärksammas och diskuteras, men tyngdpunkten ligger på det förflutna.

Projekt Allmogens grundare Daniel Sjöberg förtjänar all respekt för sitt arbete. Han har vid flera tillfällen fått rycka ut och korrigera reportage i etablerad media när vårt kulturarv och vår historia skrivits om och vinklats i politiska syften. Därmed har han valt att kämpa i motvind och gå emot rådande samhällstrender, vilket i nutidens Sverige är att göra sig till måltavla för hån. En sådan insats kräver mod och integritet.

Jag hoppas att Projekt Allmogen ska växa, blomstra och belönas med den uppmärksamhet initiativet förtjänar. När svensk kultur utsätts för politisk försummelse och massmedialt spe blir enskilda individers kulturbevarande insatser desto viktigare.

 

Fotnot:

Jag har gett Allmogen tillåtelse att återanvända allt material på Kulturminnet, varför vissa inlägg återpubliceras där.

 

Läs mer:

https://allmogen.org/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s