När normerna förändras, del 34: 2018 rekordår för dödliga skjutningar i Sverige

bild skjuta

Tidigare i veckan kom en rapport om att Sverige just nu ser en kraftig ökning av granatattacker. De senaste åtta åren har vi haft 116 granatexplosioner i landet, vilket i alla relevanta jämförelser är att betrakta som extremt. Nu förstärks bilden av det skenande våldet av en annan rapport, som visar att 2018 går om ”rekordåret” 2017 avseende antal dödliga skjutningar (länk nedan).

– Det är extremt allvarligt att vi i Sverige inte lyckats få bukt med det dödliga våldet, säger Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen i en intervju (översta länken nedan).

I samma intervju beskriver han att i en jämförelse av utsatthet hos ungdomar mellan 15 och 29 år var risken att råka ut för skjutvapenvåld i Sverige störst i Europa av 13 jämförbara länder.

– Vi i Sverige hade extremt hög risk att råka ut för skjutvapenvåld.

Den otäcka våldsutvecklingen är på många sätt unik för vårt land och ses inte i våra nordiska grannländer. Exempelvis har Sverige i förhållande till folkmängd fyra gånger så många skjutningar som Norge. Förutom ökningen ses även en trend att våldet sprider sig från storstäder ut till mindre samhällen.

De växande problemen har nu fått svensk polis att ta in hjälp från USA. För närvarande har Stockholmspolisen besök av representanter från Rutger University, som fokuserar på polisforskning och brottsprevention, för att få hjälp att greppa situationen. Det är uppenbart att vi står inför en våldsutveckling som vi saknar erfarenhet och kompetens att möta.

Sett tillsammans med det eskalerande antalet sexualbrott växer en oroväckande bild fram. Sverige, vårt Bullerbyn, håller på att förvandlas till oigenkännlighet. Och i TV-soffa efter TV-soffa sitter politiker och experter och upprepar att de inte vet varför.

 

Läs mer:

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/44-ihj%c3%a4lskjutna-i-%c3%a5r-%e2%80%93-nu-tar-sverige-hj%c3%a4lp-av-polisexperter-fr%c3%a5n-usa/ar-BBQYaE1?li=BBqxCu3&ocid=iehp

http://www.dagensjuridik.se/2017/09/sverige-i-topp-med-antal-skjutningar-svart-hitta-motsvarighet-i-andra-lander

https://www.expressen.se/nyheter/antalet-granatattacker-okar-kraftigt-experten-extremt/

http://www.gp.se/nyheter/sverige/kraftig-%C3%B6kning-av-granatattacker-1.11630713

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6770148

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s