Nordisk folktro, del 14: Älvor

20191012_123244

Älvor finns i den nordiska folktron i många olika skepnader. Enligt nutida föreställning uppträder de oftast som små, vitskimrande väsen med vingar på ryggen, men de kan också vara osynliga eller nästintill. Ibland skymtar de fram som vaga gestalter i dimman över en äng eller mosse. Sådana älvor är emellertid en ganska ny företeelse i Sverige; längre bak i tiden har älvorna varit ett elakt småfolk. Dessutom verkar de kunna förvandla sig, för de har observerats i form av insekter, grodor eller möss. Etymologiskt finns ett släktskap med asatrons alver, men likheterna med dessa är få.

Älvorna är skygga och håller sig undan människors blickar. Störst chans att se dem har man i gryningen eller skymningen, då de samlas för att dansa. Till dansen hör sång och musik, som låter som fågelkvitter. Den som lockas med i älvdansen blir förtrollad och kan dansa i åratal utan att märka att tiden går. En del dansare grips av vansinne och andra får leva med älvornas musik ringande i öronen fram till sin död.

På älvornas dansplatser kan svampar växa upp i cirklar och bilda så kallade älvringar. Dessa är laddade med magiska krafter och kan skada den som är ovarsam. Att kissa i en sådan ring kan göra att man får blåsor över hela kroppen eller börjar kissa blod. Skulle man råka somna i älvringen finns det risk att man sover i hundra år utan att vakna.

Älvor och människor har sällan kontakt och det klokaste är att hålla sig undan. Den som stör älvorna riskerar olycka, eftersom älvor kan blåsa sjukdom på människor. 20180422_135111För att bli frisk kan man då offra lite fett, några mynt eller guld i de gropiga älvkvarnar som går att hitta på berghällar.

Små, odöpta barn behöver särskilt skydd, eftersom älvorna kan suga näring ur deras fingrar, så att barnen blir veka och klena. Detta kan man förhindra genom att lägga stål i vaggan.

Biskop Olaus Magnus (1490-1557) varnade i sin bok Historia om de nordiska folken för älvornas farlighet och rådde läsarna att inte söka sig till dem. Denna uppfattning om älvornas skadliga inverkan avspeglade sig i att man kunde ställas inför rätta om man hade haft samröre med älvor. 1656 åtalades pigan Karin Svensdotter vid Västra Härads ting i Småland för att ha fött barn åt älvkungen, vilket hon bekände. Vid rättegången vittnade hennes husbonde om att Karin ofta gick runt i skogen och letade efter barnen, som älvkungen hade tagit med sig. Växjö domkapitel bedömde emellertid att satan hade gjort Karin galen och hon slapp därför straff. Karins släktingar köpte henne ett silverkors att bära som skydd och på domkapitlets inrådan bad församlingen för henne. Därefter ska kontakterna med älvkungen ha upphört.

Balladen om herr Olof och älvorna

Bild älvor Jamtli 2

Herr Olof och älvorna är en medeltida ballad, som finns i många olika versioner. Balladen berättar om herr Olof, som råkar komma i kontakt med älvorna när han är ute och rider dagen före sitt bröllop. Älvorna försöker locka honom med sig, men han står emot och vägrar. Som straff slänger en älva sjukdom på honom och han kommer hem blek och utmattad. Sitt bröllop hinner han inte uppleva innan han dör. I vissa versioner leder det till att hans älskade sedan dör av sorg.

Herr Oloff rijder om otte,
liuse dagen honom tychte

Herr Oloff rijder för bergie,
finner en dantz medh elfwer.

Där dantzer elff och elfwemågh,
elfwe kongens dotter medh vthslagit håår.

Elfwe kongens dotter rächte hand från sig:
”Kom hijt, herr Olof, trådh dantz medh migh!”

”Jntet träder iagh dantz medh tigh!”
Min fästemö haar thet förbudit migh.

”Jntet iagh will, eij heller iagh må,
j morgon skall mit bröllop stå.”

”Will tu intet tråda dantzen medh migh,
en olycke skall jagh ställe på tigh.”

Herr Oloff snodde sin häst omkring,
siukdom och soth fölgde honom hem.

Herr Oloff reedh i sin moders gård,
vthe hans moder för honom ståer.

”War wählkommen, kier sohnen min!
Hwij ästu så bleek i blomme kind?”

”Min fåhle war snabb och jagh war seen,
jagh stötte migh moth en eekegreen.

Min kiere syster, bädda min sängh!
Min kiere broder, hälle hästen i engh!

Min kiere moder, borsta mitt håår!
Min kiere fader, giör migh en båhr!”

”Min kiere sohn, du sey ey så,
j morgon skall ditt bröllop stå!”

”Stånde nu när thet stånda will
Alldrig kommer jagh til fästemö min.”

Fotnot:

20181117_134740

När jag var fem år hittade jag en liten, genomskinlig vinge i min mormors trädgård. Jag var övertygad om att en älva hade tappat den och förvarade den omsorgsfullt i en ask med bomull, ifall älvan skulle komma tillbaka och leta. Det tog lång tid innan jag insåg att vingen hade tillhört en trollslända. Den skira vingen fick dock ligga kvar i sin ask och har följt med mig genom vuxenlivets alla flyttar. För mig är den en påminnelse om att folktrons väsen har betydelse än idag.

Bilden överst visar en illustration ur Elsa Beskows bok Tomtebobarnen från 1910. Den finns nu att beskåda som tavla på Nationalmuseum i Stockholm.

Tryckta källor:

Egerkrans, Johan (2013), Nordiska väsen, B. Wahlströms förlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i Nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén & Sjögren

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

Schön, Ebbe (2005), Folktrons ABC, Carlssons Förlag

Otryckta källor:

https://www.nordiskamuseet.se/blogg/alvor

https://www.svd.se/alvornas-gatfulla-historia

http://ungafakta.se/naturvasen/alvor/svenska/svenska_alvor.asp

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alver

https://sv.wikipedia.org/wiki/Herr_Olof_och_%C3%A4lvorna

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karin_Svensdotter

https://sv.wikipedia.org/wiki/Älvor

2 reaktioner på ”Nordisk folktro, del 14: Älvor

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Lite mer om folktrons älvringar | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s