Året som gått

20170516_170301

Nu närmar sig 2018 sitt slut och det är dags att summera vad det gångna året betytt.

2018 har varit ett händelserikt år på Kulturminnet. Inte minst har bloggen har påbörjat ett stort arbete med att samla den svenska kulturens främsta uttryck i en alfabetisk ordlista. Den är långt ifrån färdig och kommer att få växa i många år framöver. Hjälp gärna till att lämna förslag till dess utökande, så blir den ännu bättre!

Serien Kulturhistoriska personligheter presenterade under året sina tio första individer, vilka tillsammans skapar en mänsklig tidsaxel för över tusen år av svensk historia. Inom ramarna för serien kommer vi nu att bekanta oss med ännu fler gripande livsöden och framstående prestationer, som på olika sätt skildrar Sveriges kulturutveckling.

Under året som gått har bloggen lyft fram och beskrivit några av vårt kulturarvs främsta skatter, som djurornamentik, kulning, kurbitsmålning och Hávamáls visdomsord. Vi har också gjort en djupdykning i den märkvärdiga Vendeltiden och dess historiska spår. Dessutom startades den nya serien Ordspråk och talesätt, som kommer att granska ursprunget till våra vanligaste uttryck, förklara deras innebörd och söka deras kulturella rötter.

Flera av den nordiska folktrons mest fantasieggande väsen har presenterats, som gloson, lindormen, kyrkogrimmen och älvorna. Inlägget om skogsrået blev mycket uppskattat. Vi har också tittat närmare på några av den nordiska mytologins mest framträdande gestalter, som Heimdall och Fenrisulven. Dessutom har vi besökt ett flertal spännande utflyktsmål, där Birka, Åsle Tåsagomuseet i Ljungby och Göta kanal kanske utgör de främsta.

Utöver detta har bloggen tittat på hur samhället förändras och kommenterat aktuella kulturpolitiska frågor, exempelvis politiseringen av bokutgivningen och den statliga styrningen av kulturlivet. Vi har uppmärksammat några av de kulturkrockar som uppstått när den svenska kulturen mött sina motsatser och funderat över vad ett mångkulturellt samhälle innebär i praktiken. I samband med detta har bloggägaren också fått anledning att reflektera över hur det är att vara kulturpolitisk dissident i dagen Sverige.

Nu går vi snart in i 2019, som jag hoppas ska bli ett riktigt bra bloggår med många nya reflektioner, diskussioner och nedslag i vår rika kulturhistoria.

Tack för att du läser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s