”Svenske tilstander”

bild norsksvensk flagga

NRK, den norska motsvarigheten till SVT, har nyligen spelat in en dokumentär med titeln ”Svenske tilstander”. Uttrycket var inte bekant för mig innan, men är tydligen ett vedertaget begrepp i Norge. Vad det åsyftar är de problem som uppstått i Sverige till följd av en större invandring än landet orkar bära.

Dokumentären är nyanserad och väver in många olika perspektiv, men den väjer inte för de känsligaste frågorna. Utan omsvep konstateras att kulturskillnader kan leda till motsättningar och att kriminalitet och parallellsamhällen följt i invandringens spår. Mycket kraft läggs på att diskutera hur Norge ska undvika att ”svenske tilstander” utvecklas även där.

Som svensk slås man av hur välinformerad den norska allmänheten tycks vara om samhällsutvecklingen i Sverige. Mannen och kvinnan på gatan förefaller mycket medvetna om vad som sker på andra sidan gränsen. Potentiella problem, som kvinnosynen i muslimska kulturer, lyfts upp till diskussion utan rädsla. Statistik som sopas under mattan, relativiseras eller bortförklaras i Sverige, tas i Norge på allvar. Det är förstås glädjande. Kanske kan det hjälpa Norge att slippa att köra i samma dike.

Dokumentären kommer förstås aldrig att sändas i svensk TV, men den går att hitta här:

https://tv.nrk.no/serie/uro/sesong/1/episode/1/avspiller

Jag vill varmt rekommendera alla att se den. Uppriktigheten, den politiska neutraliteten och den raka viljan att adressera verkliga problem känns mycket uppfriskande.

En reaktion på ””Svenske tilstander”

  1. Ping: ”Svenskesyken” | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s