”Svenskesyken”

Norrmännen fortsätter att leverera intressant journalistik om Sverige och de verkar vara goda analytiker av den svenska samtidskulturen. Kjetil Rolness vid Verdens Gang bjuder nu på en granskning av det han kallar ”svensksjukan” (svenskesyken), d.v.s. en patologisk förnekelse av en för stor invandrings negativa konsekvenser. Texten är skriven som ett svar till Aftonbladet och bemöter önsketänkande med fakta. Resultatet är en frontalkrock mellan utopi och verklighet.

Svenskarna verkar ha svårt att se vad som sker inom det egna landets gränser. Det får vi väl tacka Aftonbladet, SVT och ett antal ledande politiker för. Tursamt nog har vi observanta grannar. Om de lyckas hjälpa oss att tillfriskna från svensksjukan är väl tveksamt – få svenskar läser norsk dagspress och Rolness artikel kommer knappast att uppmärksammas av etablerad media i Sverige – men förhoppningsvis kan de undvika att själva drabbas. Det var nog tur att den svensk-norska unionen upplöstes 1905.

 

Läs mer:

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/Xwm8Vm/nei-sverige-det-er-dere-som-er-latterlige

 

Fotnot:

Under gårdagen uppmärksammade jag den norska dokumentären ”Svenske tilstander”, som jag vill rekommendera. Du hittar inlägget här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s