Ännu mer Afghanistan

bild afganistan

Expressenjournalisten Magda Gads reportageserie om kvinnor i Afghanistan har skapat enorma svallvågor i samhällsdebatten. Gad är där, på plats i landet, och texterna kommer läsaren nära. Det är verkliga liv vi får ta del av och fotografierna visar den afghanska verklighetens folk. Vi får möta kvinnor och flickor som lever i detta nu och delar världen med oss. Ändå är deras tillvaro så skild från vår att det är svårt att förstå vad de berättar. De befinner sig i en sfär av barnäktenskap, misshandel, hederskultur och inlåsning. Det är deras vardag, baserad på en kultur som sanktionerar våldet mot dem.

Vad Gad tydligt påvisar är hur kulturella föreställningar kan ödelägga människors möjligheter till ett lyckligt liv – och just därför har hennes journalistik bemötts med ett märkligt motstånd. I Sverige, där mångkulturens förträfflighet närmast upphöjts till statsreligion, går den afghanska verkligheten inte att ta in. Alla kulturer ska ju vara lika bra, utom möjligen den svenska, om den ens existerar. Gads skildringar överensstämmer inte med teoribygget och hotar därmed rådande ordning. Det har fått vissa att reagera med ryggmärgsreflexen och helt enkelt avfärda reportagens innehåll som lögn. Det är naturligtvis bekvämare än att ifrågasätta sin egen världsbild.

Att diskussionen om Gads reportage i så stor utsträckning har kommit att handla om tillförlitligheten snarare än innehållet, är sorgligt. Ett större svek mot de flickor och kvinnor som delat med sig av sina liv är svårt att tänka sig. Därför vill jag nu tipsa om ännu en reportageserie om just Afghanistan. Även denna har skrivits av någon som varit på plats, pratat med människorna och sett med egna ögon: Helena Edlund. Edlund arbetade som sambandsofficer i Afghanistan 2010-2011 och fick på många sätt uppleva vad även Magda Gad har sett. Du hittar hennes texter här:

 

http://helenaedlund.se/tema-afghanistan-en-introduktion/

http://helenaedlund.se/landet-som-inte-gar-att-forsta/

http://helenaedlund.se/tema-afghanistan-traditionens-vald/

http://helenaedlund.se/tema-afghanistan-att-salja-ett-barn/

 

Läs och fundera över vad kulturen har för betydelse i en människas liv. Fundera också över den svenska kulturens värde. Jag skulle säga att det är oskattbart.

En reaktion på ”Ännu mer Afghanistan

  1. Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul är en otroligt nyttig introduktion i deras kultur. Den beskriver också det förtryck som utövas av bokhandlaren med flera. Samma ifrågasättande av hennes vittnesmål. Läs den och få en god inblick i en rik familjs liv i Afghanistan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s