Nordisk mytologi, del 14: Frej

20181103_144327-e1546100824378.jpg

I den nordiska mytologin är Frej är son till havsguden Njord och tillhör således vanernas ätt. Avseende hans mor går uppgifterna isär, men sannolikt var hon Njords syster. Frej skulle således vara resultatet av ett syskonäktenskap, vilket förekom bland vanerna. Ibland anges Njords andra hustru, Skade, som Frejs mor.

Hos asarna hamnade Frej som fredsgarant efter kriget mellan asar och vaner. Med honom följde även hans tvillingsyster Freja. Han kom sedan att bosätta sig bland ljusalverna i Alfheim tillsammans med sin hustru Gerd och sonen Fjölner.

Frej har för vana att transportera sig genom att rida på den skimrande galten Gyllenborste, som springer bättre än den uthålligaste häst. I sin ägo har han dessutom det förunderliga skeppet Skidbladner, som byggts av dvärgar. Dess konstruktion är mycket finurlig, eftersom det alltid har medvind och kan gå på både vatten och land. När skeppet inte behövs kan Frej vika ihop det och förvara det i fickan.

Som fruktbarhetsgud framställs Frej ofta med en framträdande fallos. Han härskar över både solsken och regn och styr därmed åkermarkens bördighet. I den vikingatida kulten dyrkades han för god skörd, fred, vällust och boskapslycka. Jämte Oden och Tor räknas han till asakultens främsta gudar, men de skriftliga källorna om honom är få. Däremot förekommer han i ett flertal svenska ortnamn, vilket vittnar om den tidigare kultens utbredning.

Snorre Sturlasson kallade Frej för ”världens gud”. Han benämnde honom även ”Yngve-Frej” och angav honom som anfader åt Ynglingaätten. Namnet Frej betyder både ”frö” och ”herre”, vilket illustrerar hans roll i mytologin.

Det självsvingande svärdet

Frej var en gång ägare till ett magiskt svärd, som svingade sig självt när det väl dragits ur slidan. Detta utsökta vapen kom han emellertid att förlora efter att ha förälskat sig i jättinnan Gerd.

Mytologin förtäljer att Frej en dag satte sig i Odens högsäte Hlidskjalf och blickade ut över världen. Borta i Jotunheim, jättarnas rike, fick han då se den fagra Gerd, varpå han greps av sådan förälskelse att han varken kunde äta eller sova. Han grubblade länge, eftersom han förstod att ingen skulle se med blida ögon på en förbindelse mellan en jättinna och en gud av vanaätt . Tillslut sände han ändå sin tjänare Skirner till Jotunheim för att fria till Gerd. Vägen dit var farofylld, så Skirner fick med sig hästen Blodighove och det magiska svärdet.

Väl framme i Jotunheim gick inget som planerat. Gerd hade inte alls lust att gifta sig med den trånsjuke fruktbarhetsguden och bjöd motstånd. Skirner erbjöd henne enastående rikedomar – både ungdomens äpplen och föremål av ädla metaller – men hon avvisade kallt hans anbud. Han övergick då till att hota att dräpa både Gerd och hennes far med sitt svärd om hon inte gav efter, men Gerd stod på sig. Först när Skirner bytte taktik och hotade att slänga en förbannelse på henne gick hon med på bröllop. Nio nätter senare möttes jättinnan och Frej i lunden Barrö för att vigas. Det magiska svärdet blev dock kvar hos Gerds far i Jotunheim, vilket innebar att Frej förlorade sitt främsta vapen. Vid Ragnarök kommer han därför inte att kunna värja sig, utan kommer att förgöras av jätten Surts brinnande svärd.

Fotnot:

Bilden ovan är tagen på Gamla Uppsala museum och visar en kopia av en staty av Frej, funnen i Rällinge. Originalet bedöms vara från 1000-talet.

Tryckta källor:

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi: vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska Gudar, B. Wahlströms förlag

Ellis Davidson H R (1987), Nordens gudar och myter, Prisma Magnum

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén & Sjögren

Otryckta källor:

http://historiska.se/upptack-historien/artikel/varld-av-myter-och-sagor/

http://runeberg.org/eddan/se-05.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Frej

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gerd_(mytologi)

http://www.ungafakta.se/vikingar/tro/asagudar/frej/

En reaktion på ”Nordisk mytologi, del 14: Frej

  1. Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 11: Freja | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s