Utanför dörren ligger snön kvar, åtminstone i den avkrok av landet där jag har slagit ner mina bopålar, med det börjar redan bli dags att tänka på sommaren och anmäla sig till folkhögskolornas sommarkurser. För den kulturhistoriskt intresserade finns mer än någonsin att välja på, vilket förhoppningsvis återspeglar ett växande engagemang för det svenska kulturarvet. Nedan listar jag några riktigt frestande favoriter ur utbudet. Hoppas du hittar något spännande och inspirerande!
Blekinge folkhögskola arrangerar en kurs i dräktsömnad, där deltagarna får lära sig hur traditionen med folkdräkt uppstått och hur dräkterna lagades förr. Egna folkdräkter kan medtagas för justering och lagning.
Braheskolan på Visingsö erbjuder en dans- och durspelskurs, med innehåll av polskor och bygdedanser från hela landet. Den som har förkunskaper i durspel kan passa på att förkovra sig.
Både Bollnäs folkhögskola och Malungs folkhögskola håller sommarkurser i folkmusik. I Malung kan du dessutom lära dig kulning, lockrop och vallteknik. Birka folkhögskola arrangerar tre innehållsrika folkmusikhelger. Likaså finns folkmusikveckor vid Härnösands folkhögskola under juni månad.
Ädelfors folkhögskola erbjuder en fårvallningskurs för nybörjare, liksom en kurs i gärdsgårdsbygge. Är du mer intresserad av luffarslöjd finns möjlighet att lära sig tekniken. Vid samma folkhögskola finns även kursen ”Förr och nu”, som riktar sig till personer med lindrig utvecklingsstörning som vill lära sig mer om gamla seder, hantverk och lantbrukets förändring.
Vill du tillbringa en del av sommaren på västkusten, så kan du förgylla semestern med kursen ”Kulturupplevelser på Tjörn” vid Billströmska folkhögskolan. Samma skola erbjuder även ”Lilla spinnkursen”, för den som vill lära sig använda spinnrock, slända och kardor.
En kurs i pilgrimsvandring, där deltagarna både får prova på och fördjupa sig i det historiska perspektivet, finns på Gotlands folkhögskola. Skolan har dessutom en av årets mest spännande nyheter i form av kursen ”Gotländsk kyrkokonst”, som presenterar det rika kulturarv som gömmer sig i gotländska kyrkor från medeltiden. En liknande kurs är ”Medeltidskonst och historia på Visingsö”, som hålls av Braheskolan.
Kurbitsmålning kan du lära dig i både Leksand och Mora.
Vimmerby folkhögskola anordnar en kurs i arkeologi, där deltagarna får vara med och gräva ut en boplats. En liknande kurs, med inriktning mot vikingatiden, finns vid Gotlands folkhögskola. Hola folkhögskola håller en arkeologikurs med kursledare från länsmuseet Västernorrland. Ädelfors folkhögskola har kursen ”Arkeologi för alla sinnen”, som vänder sig till den som funderar på att bli arkeolog.
Vid Eskilstuna folkhögskola kan den fingerfärdige lära sig brickvävning. Kursdeltagarna får prova att väva egna band och samtidigt fökovra sig i teknikens historia. Vid samma folkhögskola kan man även lära sig att fläta granrotskorgar.
Kursen ”Gropbränd keramik”, som lär ut hur man bränner lera med uråldriga metoder, finns vid Grimslövs folkhögskola.
Stensunds folkhögskola ger en kurs i träbåtsbygge, där ekor konstrueras på gammalt vis.
Geijerskolans kurs ”Historiska brytpunkter” vill skapa förståelse för hur historiska händelser påverkar oss än idag.
Om du vill lära dig anlägga en traditionell örtagård kan du söka dig till Västerbergs folkhögskola i Gästrikland. Är du mer intresserad av den folkloristiska synen på läkekonst kan du bege dig till Biskop Arnö Nordens folkhögskola för kursen ”Folktro och levande örtkunskap”.
Vet du vad en krympburk är? Om inte, kan du få lära dig det – och dessutom tillverka en – vid Birka folkhögskola.
PRO:s folkhögskola, vackert belägen vid Nedre Dalälven, erbjuder en kurs i etnologi och folklivsforskning. Där finns även kursen ”Järnsmide för alla”. Grundläggande järnsmide går också att lära sig i Malung, Vadstena och Munka.
Väva trasmattor kan man göra vid Grebbestads folkhögskola. Vill du hellre väva handdukar kan du göra det i Forsa, som deltagare i kursen ”Handdukarnas värld”. Kyrkeruds folkhögskola erbjuder kursen ”Väva: Från ull till väv”, där kursdeltagarna tillverkar en mångtusenårig vävstol.
Den med intresse för folkligt broderi har mycket att välja på. Leksands folkhögskola erbjuder broderikurser på olika nivåer och vid Wiks folkhögskola kan man utveckla sina färdigheter i yllebroderi. Vid Mora folkhögskola finns möjlighet att fördjupa sig i en lokal variant av yllebroderiet i form av påsöm. Där finns även en kurs i vitbroderi, en broderiteknik med djupa historiska anor. Biskop Arnö Nordens folkhögskola arrangerar en broderikurs där man hämtar inspiration ur omgivningarnas historiska landskap.
Knypplingskurserna vid Grebbestads folkhögskola är så populära att de redan är fulltecknade. Ställ dig i kö till reservplats och hoppas på turen!
Den som vill förbereda vintern genom att tillverka mössor, vantar och tofflor kan bege sig till Nyköpings folkhögskola för en kurs i fårskinnssömnad. Samma folkhögskola håller även en kurs i läderhantverk, där du får lära dig grunderna i läderbearbetning och sadelmakarsöm. På Bäckedals folkhögskola kan du lära dig garva en fårskinnsfäll.
Vid Kyrkeruds folkhögskola finns möjlighet att färga stickgarner. Komplettera gärna detta med kursen ”Svenska sticktraditioner” vid Biskop Arnö Nordens Folkhögskola. Vill du dessutom sy ullkläder i enkla modeller kan du göra det vid Gamleby folkhögskola.
Läs mer:
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Gotlands-lan/Gotlands-folkhogskola/Kurser/2019vt/arkeologi/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Dalarnas-lan/Mora-folkhogskola/Kurser/2019ht/kurbitsmalning/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Dalarnas-lan/Mora-folkhogskola/Kurser/2019vt/vitbroderi/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Skane-lan/Munka-folkhogskola/Kurser/2019vt/smide/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Ostergotlands-lan/Vadstena-folkhogskola/Kurser/2019vt/smide/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Kalmar-lan/Vimmerby-folkhogskola/Kurser/2019ht/arkeologi/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Uppsala-lan/Wiks-folkhogskola/Kurser/2019vt/yllebroderi/