Kulturhistoriska sevärdheter, del 22: Gustavianum

20181104_144637Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad, uppförd 1622-25. Dessförinnan bedrevs undervisningen i den betydligt mindre Academia Carolina, men när Sverige under kung Gustav II Adolf utvecklades till en stormakt behövde universitetet expandera och rymma lokaler till framväxande vetenskaper. Resultatet blev en iögonfallande konstruktion med framträdande takkupol, i närheten av domkyrkan. Under en tid fungerade Gustavianum som universitetets huvudbyggnad, men är idag universitetsmuseum. I samlingarna finns föremål som universitetet samlat på sig sedan grundandet 1477.

Uppe i takkupolen ligger husets mest spektakulära rum, den anatomiska teatern. Det var medicinprofessorn Olof Rudbeck d.ä. som lät uppföra den på 1600-talet i syfte att skapa en lämplig lokal för obduktioner. Teatern är byggd med inspiration av en amfiteater, men har högre lutning och innehåller enbart ståplatser. Därifrån fick studenter och betalande åskådare bevittna dissektioner av hundar, katter och självmördare. Den speciella utformningen gjorde att teatern betraktades som Europas förnämsta i sitt slag.

De övriga lokalerna visar upp ett stort antal vetenskapliga föremål med högt historiskt värde. 20181104_145329Där finns omfattande fynd från nordisk arkeologi, liksom fynd från flera generationer av svenskt arkeologiskt arbete i Medelhavsområdet. En av de fasta utställningarna visar upp artefakter från båtgravfältet i Valsgärde norr om Uppsala. En annan utställning innehåller mätinstrument som illustrerar vetenskapens utveckling under ett halvt årtusende. Där finns även material som efterlämnats av vetenskapliga giganter, som Linné, Rudbeck och Celsius. Som exempel kan nämnas Celsius egen termometer och samlingar från Linnélärjungarnas resor. Värt extra uppmärksamhet är det Augsburgska skåpet, ett magnifikt konstskåp, som Gustav II Adolf 1632 fick av rådsherrarna i Augsburg. I mängder av lådor och hemliga fack göms tusen olika föremål, inte minst skrivdon, medicinska artiklar och religiösa miniatyrmålningar. Skåpet brukar räknas som Uppsala universitets mest dyrbara tillhörighet.

20181104_143511

Gustavianum anses vara ett av Sveriges främsta museer och har närmare 100 000 besökare per år. Huset i sig är idag byggnadsminnesmärkt och samlingarna har ännu en viktig roll att fylla i universitetets forskning och undervisning.

 

Tryckta källor:

Ett hus med oväntade skatter, informationshäfte för besökare som finns att tillgå på museet

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

http://www.gustavianum.uu.se/

http://konstskapet.gustavianum.uu.se/webb/index.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustavianum

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 22: Gustavianum

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s