En kommentar till ”De första svenskarna”

bild träd

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg där jag återgav innehållet i två dokumentärer som producerats av SVT. Dokumentärerna kallas ”De första svenskarna” och handlar om hur Sverige befolkades. Bland annat beskrivs de stora folkvandringar som utgör ursprunget till större delen av dagens svenska befolkning. Jag väljer nu att återkomma till ämnet med en kommentar:

Du har säkert hört att Sverige alltid har haft en stor invandring och att svenskarna som folk knappt existerar. Som exempel brukar vallonernas inflyttning till Sverige under 1600-talet lyftas fram. Det är ett argument som kunnat få spridning genom att svenskarna gjorts historielösa. Antalet valloner som permanent bosatte sig i Sverige uppgick inte till mer än ungefär 900-2000 individer (siffrorna varierar något i olika källor), vilket motsvarar någon promille av den dåtida svenska befolkningen. Ett annat exempel som brukar användas är att många tyskar kom till Sverige under Hansans tid. Det stämmer att tyskarna utgjorde en betydande andel av befolkningen i vissa svenska städer, men detta var under en tid då Sverige var föga urbaniserat. Tyskarnas andel av totalbefolkningen utgjorde 0,5-1%.

Efter att yamnaya (jamna-folket) för 5000 år sedan kom till Skandinavien från stäpperna runt Svarta Havet (delar av dagens Ukraina och Rumänien) har vi inte haft några populationsmässigt betydande invandringsvågor förrän i modern tid. Under åren 1871-1940 tog Sverige emot några tusen invandrare per år, vilket i relation till befolkningsstorleken får sägas vara en låg nivå. Till stor del kom denna invandring från andra nordiska länder och många var återvändande emigranter från USA. År 1900 bestod den svenska befolkningen av ungefär 5 100 000 individer. Av dem var 36 000 (0,7%) invandrare, varav de flesta kom från våra nordiska grannländer. Så sent som 1940 var bara en procent av Sveriges befolkning född utomlands.

Om du eller dina förfäder inte kommit till Sverige efter andra världskriget är det sannolikt att dina nordiska rötter löper tillbaka till hedenhös. Ditt DNA ser då ut som hos de allra flesta som lever i Sverige idag: en stor andel gener från yamnaya i kombination med mindre andelar genmaterial från de jägare och jordbrukare som levde i nutida svenskt område innan yamnaya kom.

Även svenskarna är ett folk och som svensk har du samma rätt till kunskap om ditt ursprung som alla andra.

Här kan du läsa mer om Sveriges befolkningshistorik:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_migrationshistoria

Dokumentärerna som omnämns ovan hittar du här:

https://www.svtplay.se/de-forsta-svenskarna

Fotnot:

På Migrationsverkets hemsida (https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Migration-till-Sverige/Historik.html) beskrivs Sveriges invandringshistoria på följande sätt:

När vi läser svensk historia kan vi se hur grupper av människor invandrat till landet sedan flera hundra år tillbaka i tiden.

Exempel på sådan ”historisk” invandring är

  • hansatyskar under medeltiden
  • finska romer som började komma redan på 1500-talet
  • valloner som lockades hit för att lära ut järnhantering i slutet av 1600-talet
  • skogsfinnar/savolaxfinnar, som under 1600-talet flyttade från dåvarande östra rikshalvan av Sverige, beviljades viss skattefrihet om de bosatte sig i urskogen – det som nu kallas finnmarkerna
  • judar som tilläts etablera sig i fyra svenska städer under 1700-talet
  • franska konstnärer, filosofer och intellektuella under 1700-talet
  • italienare som kunde göra stuckatur när 1800-talets stenstäder byggdes
  • skottar som bland annat startade bryggerier

Detta är alltså de bästa exempel man kunnat hitta på historisk invandring till Sverige. Det är intressant att fundera över om det överensstämmer med den välspridda bilden av att Sverige alltid har varit ett stort invandringsland. Jag vill uppmana alla att läsa på och söka egen information. Vallonerna och Hansa-tyskarna har redan avhandlats i texten ovan, men hur är det med övriga exempel? Strömmade franska filosofer till Sverige under upplysningstiden? Var 1800-talets fattigsverige fullt av italienska konstnärer som tillverkade stuckaturer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s