Långfredag

bild jesus

Påsken är det kristna kyrkoårets främsta högtid och inom det kristna påskfirandet uppmärksammas långfredagen till åminnelse av Jesu korsfästelse och död. Själva namnet kommer av att dagen var lång och plågsam för Jesus. Dessutom har påskgudstjänsten av tradition varit lite längre än i vanliga fall.

I Sverige blev långfredagen allmän helgdag på 1600-talet och är så än idag. Länge betraktades långfredagen som påskens mörkaste dag och hade en stark betoning på sorg och botgöring. Inte sällan firades den med svart klädsel och måltiderna hölls enkla. Stillhet skulle råda och onödiga aktiviteter undvikas. Ända fram till 1969 var affärer, restauranger, biografer och teatrar enligt lag skyldiga att hålla stängt.

I delar av landet ägnade man sig förr åt rispiskning för att påminna sig om hur Jesus lidit. En kvarleva efter denna tradition är påskriset. Övergången till ett dekorativt ris skedde under 1700-talet och påskfjädrarna tillkom vid 1800-talets mitt.

I kyrkan är det vanligt att än idag markera allvaret och sorgen genom att smycka altaret med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick vid korsfästelsen. Textilierna är svarta, vid gudstjänsten spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

Fotnot: Mer om påsken kan du läsa här:

Dymmelonsdag

Skärtorsdag

Påskafton

 

Tryckta källor:

Berg, Matilda ( 2017), Högtider året runt och livet ut, Semic

Modeus, Martin (2000), Tradition och liv, Verbum

 

Otryckta källor:

https://www.nordiskamuseet.se/arets-dagar/pask

https://www.sprakochfolkminnen.se/folkminnen/handelser-i-almanackan/kalender/i-almanackan/handelser-i-almanackan/2019-04-19-langfredag.html

https://www.svenskakyrkan.se/fastan/langfredagen

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngfredagen

https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s