Gravad lax – högtidsmat med nordiskt ursprung

bild midsommar

Gravad lax eller gravlax är en nordisk maträtt med månghundraårig historia. Tillagningsprocessen innebär ingen upphettning, utan lax blandas med salt och socker och förvaras svalt för att bearbetas av de egna vävnadsenzymerna. I regel tillsätts någon form av smakförhöjare, vanligen dill eller örtkryddor. Resultatet är ett mört fiskkött med smak av marineringen.

Gravlax i sin nuvarande form är känd sedan 1600-talet, men dess föregångare har tillagats och ätits betydligt längre tid tillbaka. Tidigast omnämns den 1348 av ägaren till ett jämtländskt laxfiske. Under medeltiden innebar tillagningen att laxen placerades i stora träkar och grävdes ner (begravdes), vilket gett maträtten sitt namn. Anledningen var rent ekonomisk: om laxfisket slog väl ut kunde fångsten bli mycket stor, vilket skapade behov av konservering och förvaring. Gravningen var då en praktisk lösning, som förhindrade förruttnelse och gjorde laxen oåtkomlig för djur. Denna tidiga version av gravlax genomgick dock viss fermentering, som gjorde den mer lik surströmming än dagens variant. Detta tillagningssätt levde på sina platser kvar länge. Carl von Linné berättar från sin dalaresa 1734 om Särnabornas sed att om våren rimsalta fisk i dess eget blodsvatten genom att gräva ner den. Så värst förtjust i anrättningen verkar han emellertid inte ha varit.

Gravlaxen räknas idag som en lite finare maträtt och äts i högtidliga sammanhang. Den är självklar på det svenska julbordet och populär även till midsommar och påsk. Ofta serveras den med hovmästarsås och potatis, men kan även ätas på rågbröd.

I modern tid har gravlaxen blivit något av en internationell succé och ”Swedish dill-cured salmon” serveras på krogar världen över. En av orsakerna är att det svenska smörgåsbordet vunnit popularitet.

 

Tryckta källor:

Broberg, Gunnar och Lindell, Gunilla (red. 2007), Till livs med Linné. Om mat, hälsa och levnadskonst, Atlantis

Swahn, Jan-Öyvind (2000), Fil, fläsk och falukorv. Svenska mattraditioner genom tiderna, Historiska Media

 

Otryckta källor:

Svensk matkultur

https://mittkok.expressen.se/artikel/86354/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gravad_lax

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravlax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s