Det svenska kulturarvet är rikt – och samtidskulturen särpräglad

 

bild nationaldag

I Sverige pågår, i den politiska eliten såväl som i kultureliten, en aggressiv kamp om vem som kan hitta de mest utstuderade sätten att beskriva Sverige och svenskarna i negativa termer. Vi har ingen kultur, ingen historia, inga särdrag, etniska svenskar finns knappt – och om de finns är de lika sällsynta som vita älgar, som en krönikör skrev för några år sedan.

Så skriver Bitte Assarmo i gårdagens krönika på bloggen Det Goda Samhället. Det är en träffande beskrivning av den självförnekelse som upphöjts till överordnad norm – och som bidragit till att skapa en förvanskad bild av vår historia och vårt kulturella sammanhang.

Nedan återger jag min kommentar till krönikan.

Det svenska kulturarvet är enormt. Det innehåller, precis som alla andra kulturer, både inhemskt tankegods och sådant som tagits in utifrån och anpassats. Föregångarna till de högtider vi firar idag har i vissa fall så djupa rötter att de inte går att följa till slutet, även om de i ett senare skede knutits till kristendomen. Våra förfäder firade jul redan innan landet kristnades och ordet jul har vi behållit från den tiden. På våra hällristningar från bronsåldern (f.ö. en storslagen del av vårt kulturarv!) syns soldanser som föregått dagens midsommarfirande. Utöver detta har vi nya traditioner som utvecklats i en senare tid, som luciafirande och kräftskiva.

Våra förfäders tankevärld var rik och har gett oss ett fascinerande immateriellt kulturarv genom vår folktro. De nordiska skogarna är fulla av magiska väsen, varav många har funnits hos oss i mer än 1000 år. Vissa av dem figurerar i våra inhemska folksagor. Norden har också en egen mytologi, full av gudar med färgstarka personligheter.

Till vårt kulturarv hör också det svenska språket, runskriften, de rödmålade stugorna, monarkin och den djurornamentik som kom till uttryck i skandinavisk konst under mer än ett halvt årtusende. Vår matkultur innehåller rätter som lagats och ätits här i hundratals år, som knäckebröd och gravlax. Vi har en folkmusiktradition med unika inslag, exempelvis kulning och nyckelharpsmusik.

Ett tydligt uttryck för det svenska kulturarvets betydelse är att Sverige i förhållande till folkmängd har fler världsarv på UNESCO:s världsarvslista än något annat land.

I modern tid har svensk kultur kommit att innehålla och uttrycka ett värderingskluster med betoning på jämställdhet, ett sekulärt samhälle och respekt för den enskilda individens rättigheter. Hur starka dessa värderingar har kommit att bli i svensk samtidskultur märker vi när det uppstår krockar med kulturer som baseras på andra värderingsmönster.

Med tanke på vårt kulturarvs innehåll och samtidskulturens särpräglade drag är det häpnadsväckande att våra makthavare har lyckats få svenska folket att tro att Sverige saknar kultur.

Vi har ett arv att förvalta. Låt oss inte tappa bort det i en ideologi som upphöjt självförnekelse till ideal. Vi riskerar att förlora något av det mest värdefulla vi har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s