Nordisk folktro, del 18: Brunnsgubben

bild brunn

Brunnsgubben, eller ”gubben i brunnen”, bor djupt ner i gamla vattenbrunnar, där han ser till att hålla vattnet friskt. Till hans uppgifter hör även att skydda brunnen från att torka ut eller svämma över. På många vis liknar han hustomten, även om hans arbetsuppgifter är mer specifika.

Ibland kan man se brunnsgubben blicka tillbaka upp ur vattnet om man kikar ner. Förr i världen hände det att föräldrar höll ut nyfikna barn över vattenspegeln, för att de skulle få se att brunnsgubben fanns.

När man hämtar vatten i brunnen eller närmar sig den av andra skäl bör man alltid vara varsam, för brunnsgubben är inte förtjust i besökare. Den som lutar sig för långt ut över brunnskanten kan få en örfil. Särskilt arg blir han när barn kommer för nära, vilket barn i äldre tider fick lära sig. Brunnsgubben är således ett skrämselväsen, som kanske har räddat många svenska barn från att drunkna. Sagor och sägner figurerar han dock inte ofta i.

 

Minnen av brunnsgubben

När jag var liten och var hos min mormor på landet i Västergötland skrämde hon mig för brunnsgubben och ånagubben. Utanför köksdörren vid mormors hus låg en djup brunn där de hämtade sitt vatten. Tittade man ner i den kunde man långt därnere se en mörk vattenspegel och det var under där som gubben bodde berättade mormor. Jag fick aldrig riktigt klart för mig hur han såg ut men att han var ruskig och särskilt mot små barn det berättade mormor med övertygelse. Som barn gick jag långa omvägar runt brunnen fast brunnslocket låg på med en sten över. Man visste ju aldrig om brunnsgubben skulle smita och komma upp ur brunnen. Än idag tycker jag att det är läskigt med djupa brunnar. Mormor bodde också nära en å. Även i ån bodde det en farlig gubbe som kunde ta små barn. Hon pratade inte om Näcken utan om gubben som bodde i ån. Allt för att skrämma oss och hålla oss borta från farliga ställen.

– Signaturen ”Brita” på Folktromuseets hemsida

 

 

Tryckta källor:

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

 

Otryckta källor:

https://kulturarvetfolktro.wordpress.com/forum/

https://www.metro.se/artikel/konstiga-v%C3%A4sen-i-svensk-folktro-xr

bunnsgubben

https://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/vara-bloggar/folkminnesarkiven-berattar/arkivberattelser/2017-11-23-skramselvasen-i-aldre-tid.html

En reaktion på ”Nordisk folktro, del 18: Brunnsgubben

  1. Pingback: Vaesen – Brøndmand, Brunngubbe, Brøndkælling, Brøndtrold og Krogmand fra nordisk folklore | Stemmen fra ådalen – en blog om rollespil og historie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s