När normerna förändras, del 41: Våra äldre skuldbeläggs för samhällsproblem

bild äldre

Så har det hänt igen. Ännu en gång ska politiska felprioriteringar skylas över med en förvanskad verklighetsbeskrivning. Och ännu en gång är det de äldsta i samhället som får agera syndabockar.

För några dagar sedan, mitt i en tid när allt fler kommuner rapporterar om ett krisartat ekonomiskt läge, gick finansminister Magdalena Andersson ut på Facebook och kommenterade det växande behovet av resurser till välfärden. Hon valde, som så många gånger förr, att dölja en av de mest bidragande grundorsakerna. Istället levererade hon en simpel förklaring: Det beror på ”en åldrande befolkning”. Sveriges pensionärer. De äldre. Ni vet, de som har Nordens lägsta pensioner och i många fall lever under EU:s fattigdomsgräns.

Att pengarna inte räcker påstås bero på att antalet personer över 80 ökar och att vi måste betala för dem.

Har de äldre verkligen ökat i så våldsam takt på bara några år och har de blivit så mycket dyrare? Nej, det är naturligtvis inte därför underskotten plötsligt hopar sig. En annan orsak står klar för alla som i någon grad har följt samhällsutvecklingen: Det handlar om att personer från de senaste årens migrationsvåg måste försörjas. Ytterst få har kommit i arbete och om vi gör en prognos utifrån tidigare års statistik, så kommer få att göra det de närmaste åren. Tursamt nog är kommunerna själva inte så rädda för att erkänna hur landet ligger. Skillnaderna mellan Magdalena Anderssons utspel och de drabbade kommunernas rapporter skapar en närmast komisk effekt.

Hela situationen, där ett problem som till stora delar bottnar i en omfattande invandring skylls på våra äldsta, påminner om då socialförsäkringsminister Annika Strandhäll 2018 skyllde sjukvårdens växande vårdplatsbrist på de gamla. ”Det stämmer inte, det är inte sant!” utbrast hon indignerat när en reporter från Aftonbladet konfronterade henne med påståendet att sjukvården pressades av asylmottagningen. Samtidigt konstaterade hon att antalet personer över 70 år kommer att öka med 300 000 fram till år 2025. Tja, det krävs inga avancerade matematikkunskaper för att inse att antalet nyanlända ökat i betydligt snabbare takt – och många av dem har vårdbehov.

Ingen förnekar att en åldrande befolkning ställer krav på sjukvården, men att påstå att det är det enda skälet till de senaste årens eskalerande tillgänglighetsproblem, är förvanskning gränsande till lögn. När landet inom loppet av några år tar emot flera hundra tusen nya människor, varav många med eftersatt hälsa, så innebär det självklart en belastning på vårdapparaten. Det är inte svårt att förstå. Att någon i likhet med Strandhäll kan påstå annat är häpnadsväckande. Två av de vårdsektorer som hamnat i ett krisartat läge är förlossningsvården och psykiatrin. Beror det på att våra gamlingar överbelastar systemen?

Vi kan konstatera att det är skillnad på folk och folk i politikernas värld. Vissa är det tillåtet att skuldbelägga, medan andra ska framställas som fläckfria till varje pris.

Våra politiker har skapat en kaosartad situation, där våra välfärdssystem pressas över kapacitetsgränserna – och nu får de gamla får bära hundhuvudet för politikernas misslyckande.

Kan det bli skamligare än så här?

 

Läs mer:

https://epochtimes.se/Falu-kommun-har-hamnat-i-ett-tufft-ekonomiskt-lage

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=7203849

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/zLPBoK/strandhall-vardens-problem-beror-inte-pa-flyktingarna

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-hor-nodropet-fran-filipstad-/

Om M-ledd kommun skyhöjer skatten pga invandringen är läget illa

Kommunernas kris

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vilhelmina-gar-back-annu-mer-40-miljoner-kronor-maste-sparas-in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s