En semesteridé

När jag var barn brukade min mamma passa en enveten men samtidigt mycket charmig terrier. Terrierns matte hette Britt-Marie och var en parant och godmodig kvinna, som de flesta i min hemstad kände till, eftersom hon var lärare i stadens förskola.

Britt-Marie levde ensam med sin hund och verkade trivas med det. Hennes sociala liv var rikt och om somrarna åkte hon på semester med några goda vänner, med vilka hon hade utvecklat en underfundig semesterstrategi: Tillsammans valde de varje år ut ett nytt svenskt landskap, som de under någon vecka eller två reste runt i för att ta del av de främsta sevärdheterna. Jag minns att Britt-Marie entusiastiskt återberättade minnen från Dalarna och Småland, men om arrangemanget fortsatte så länge att de tog sig igenom alla de 25 landskapen vet jag inte. Kanske fortsätter deras systematiska upptäcktsresa genom Sverige än idag.

Vi lever i ett upptäckarvänligt land, där de olika landskapen har särpräglade drag. Såväl natur som historia, arkitektur och traditioner skiftar och varje landskap har något alldeles unikt att bjuda på. Att år för år låta sig själv utforska en ny pusselbit av Sverige är en sällsynt god semesteridé, värd att kopiera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s