När normerna förändras, del 42: Var är den allmänna ordningen?

20180524_072549

Det har nu gått två år sedan jag startade denna blogg. Sedan dess har jag regelbundet kommenterat förändringar i samhällets attityder och värderingar i serien När normerna förändras. En tillbakablick visar ett samhälle som snabbt stöps om. Under den begränsade tid som bloggen har funnits har jag fått anledning att kommentera stökiga bibliotek, attacker mot vårdpersonal, områden dit paket inte kan levereras på grund av kriminalitet, taggtrådsinhängnade bostadsområden, elever som utövar hederskultur i skolan, rekommendationer om att inte bära smycken utomhus och hur fyrverkeriförbud blivit nödvändigt på grund av riskfyllda beteenden. Vid sidan av detta har mycket hänt, som jag inte mäktat med att skriva om. Inte minst har nyhetsflödet innehållit rapporter om växande otrygghet och elever som misshandlar (eller till och med våldtar!) sina lärare. Den senaste tiden har vi fått se ett flertal reportage om ett brutalt överutnyttjande av bidragssystemet: En utredning i Södertälje har visat omfattande fusk med försörjningsstöd och Janne Josefsson skildrade i förra veckan hur assistansersättningen missbrukas. Själv har jag tidigare uppmärksammat denna respektlösa inställning till vårt välfärdssystem i inlägg om den kulturella synen på arbete och skattefinansierad polygami.

Det är inte märkligt att många upplever att utvecklingen går att fel håll och ser en framtid i mörka färger. Folk ropar efter åtgärder från politiker och myndigheter, men de negativa trenderna fortsätter. Kanske beror det på att myndigheterna inte kan angripa problemen från roten – för roten finns bland de människor som lever i vårt land.

Förr skötte folk sitt, gjorde rätt för sig och såg till att inte störa. Nu är det många som väljer att strunta i dessa normer.

Det är inte överheten som tidigare har hållit ordning i Sverige, utan folket.

Problemen vi nu ser med ordningsstörningar och missbruk av välfärdstjänster beror på en normförskjutning bland människor som bor i Sverige. Inför detta står myndigheter, polisväsende och politiker handfallna. Ingen vet hur problemen ska hanteras, eftersom de tidigare knappt har funnits.

Kommer vi att kunna återupprätta de värderingar som förut låg till grund för ett välfungerande samhälle? Jag tvivlar.

2 reaktioner på ”När normerna förändras, del 42: Var är den allmänna ordningen?

  1. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
    Ett samhälle i upplösning där tidigare rådande väl underbyggda normer har varit en gedigen grund rasar ihop med nuvarande normlöshet.
    När då vissa politiska rörelser vill förkasta rådande normer för att uppnå mer makt och införa mindre lämpliga normer som ett experiment för egna intressen. då rasar det tidigare sunda samhällsbygget samman.
    Vad vi nu utsätts för är det mångkulturella experimentet. Det har visat sig i historien att det aldrig har lyckats med att sammanföra olika befolkningsgrupper, vill endast nämna Babels torn som exempel.

    Gilla

  2. Ping: När normerna förändras, del 42: Var är den allmänna ordningen? – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s