Ordspråk och talesätt, del 9: I grevens tid

bild ordspråk

Att komma i grevens tid är detsamma som att komma i sista stund eller att lyckas rädda situationen innan den går överstyr. Tidigare har samma uttryck använts till att skildra att någon eller något anländer vid alldeles rätt tillfälle eller dyker upp när det är som lämpligast.

Uttrycket anspelar på två lyckosamma perioder (1637-41 och 1648-54), då greve Per Brahe den yngre var generalguvernör i Finland. Finland tillhörde vid denna tid Sverige, men var en eftersatt del av riket, där kommunikationer, kultur och utbildningsväsende var på medeltida nivå. Detta såg Per Brahe till att ändra på. Under hans styre gjordes stora framsteg och folket upplevde en tid av uppryckning och modernisering. Han lät grunda flera nya städer, inklusive Tavastehus, Nyslott, Brahestad och Kristinestad. Vägar rustades upp och postväsendet organiserades. Dessutom medverkade Brahe till att flytta Helsingfors till en mer gynnsam plats nära havet. Han grundade också ett universitet i Åbo, vilket försågs med Finlands första tryckeri och landets största bibliotek. Utöver detta såg Brahe till att alla större städer fick trivialskolor. Per Brahes namn har därför lämnat ett gott minne efter sig och han har en egen gata i många finska städer. I Finland minns man hans styre som kreivin aikaan, alltså grevens tid.

”Jag var med landet och landet med mig väl till freds”, noterade Per Brahe själv i sina anteckningar. Detta citat finns även ristat på en staty av honom i Åbo.

 

Tryckta källor:

Hellsing, Hellquist och Hallengren (2000), Bevingat, Albert Bonniers Förlag

Lindqvist, Herman (1994), Historien om Sverige. När Sverige blev stormakt, Norstedts

 

Otryckta källor:

https://www.hbl.fi/artikel/han-kom-i-grevens-tid/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grevens_tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s