Att göra en bilfärd till en kulturell upptäcktsresa

bild bilsemester

I juli kommer jag att resa med min man och min mamma till Västervik i Småland. Väl där kommer fokus förstås att ligga på havet, bad och förhoppningsvis sol, men vi har också bestämt oss för att göra bilfärden dit och tillbaka till en del av upplevelsen. Efter lite planering har vår resa kommit att få följande innehåll:

Vi börjar i min forna hemstad, Mariefred. Innan vi lämnar Södermanland gör vi ett stopp vid Sparreholms slott, dels för att titta på slottet i sig, men också för att besöka utställningshallarna, som visar upp allt från hästvagnar till veteranbilar. Vi åker sedan in i Östergötland, där vår första anhalt blir Himmelstalund utanför Norrköping. Där finner vi en av Skandinaviens figurrikaste hällristningslokaler, som inte minst blivit känd för de detaljerade bilderna av vildsvinsjakt. Förhoppningsvis hinner vi besöka det intilliggande hällristningsmuseet för att lära oss mer om vad bronsålderskonstnärerna velat berätta. Vi far sedan vidare till Söderköping, för att ta en promenad längs kullerstensgatorna i stadens äldre kvarter. Kanske gör vi också ett besök på Sveriges största glasscafé. En kort bilfärd tar oss sedan till den vackert belägna Stegeborgs slottsruin, vars dramatiska historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet. På kvällen kommer vi fram till Västervik och under de dagar vi sedan tillbringar där kommer vi få tillfälle att utforska de kulturminnesmärkta båtsmansstugorna från 1700-talet. Kanske blir det också en tur med rälsbuss på den smalspåriga järnvägen till Hultsfred, som hålls levande genom en ideell förening.

Under återresan kommer vi att ta oss till Bjärka-Säby, där vi kan ta en paus i skuggan av de månghundraåriga bjässar som tillhör Sveriges äldsta ekskogar. Vi får också möjlighet att titta på Bjärka-Säbys slott och dess engelska park. I närheten finns Fornhemmet, en hembygdsgård med tolv välbevarade allmogebyggnader, som visar hur människor levt under 1700- och 1800-talet. Vi far sedan vidare norrut till Vreta kloster. Vid grundandet kring år 1100 var Vreta Sveriges första kommunitet. Klosterkyrkan är i gott skick och de intilliggande klosterruinerna visar hur livet inrättades i en cistercienserorden under medeltiden. Därifrån behöver vi inte åka långt för att komma till Bergs slussar, som bjuder på Sveriges längsta – och enligt många vackraste – slusstrappa. Det blir sedan en lite längre stund i bilen, innan vi börjar närma oss Finspång och stannar till för att titta på Sankta Maria kyrka. Den lilla kyrkan har blivit ett populärt besöksmål tack vare de rikliga kalkmålningarna från 1400-talet. Målningarna visar framför allt bibliska motiv och återspeglar genom sin detaljrikedom mycket av de dåtida människornas föreställningsvärld. Sommartid erbjuds guidade visningar nästan dagligen.

Förmodligen blir det en sen ankomst till Mariefred och vi kommer nog att vara trötta, men vi kommer att ha fått med oss många minnen att återvända till och glädjas över. En bilfärd genom Sverige kan lätt bli något mycket mer än en transportsträcka, för den som tar sig tid att upptäcka de kulturhistoriska spår som kantar våra vägar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s