Har Holmfastristningen blivit rengjord eller utsatt för sabotage?

20190530_121459 (1)

För ett par dagar sedan blev jag kontaktad av en bloggläsare, som gjorde mig uppmärksam på något som gått mig förbi. Händelsen i fråga ska tydligen ha orsakat svallande diskussioner på sociala medier, men eftersom jag inte har Facebook händer det att jag missar sådant. Möjligen är jag därför sist på bollen med att kommentera skadegörelsen på Holmfastristningen, men jag kan inte avhålla mig från att uppmärksamma vad som hänt med denna pärla till kulturminne.

Holmfastristningen är en välkänd och enligt många ovanligt vacker häll i Södertälje, utförd av runmästaren Östen. Den ristades omkring år 1050 och innehåller två separata textstycken: den ena texthalvan berättar att Holmfast lät rista stenen och bygga en bro till minne av sin far, den andra halvan är tillägnad Holmfasts mor. Ett kors visar att de tillhörde en kristen släkt. Hällristningens högra del är dekorerad med en bild av ett djur, som kanske representerar en varg ur den nordiska mytologin.

20190605_154520Nu i maj 2019 skadades hällen på ett sådant sätt att vitaktiga märken nu löper kors och tvärs över ristningen. Man kan inte bli annat än bedrövad vid åsynen. Enligt Anders Biwall, antikvarie på Länsstyrelsen, har märkena uppstått genom att någon sprayat på ett medel. Han tror emellertid inte att det rör sig om medveten skadegörelse, utan säger i en intervju till SVT att det sannolikt handlar om en misslyckad rengöring, som någon velat utföra i all vänlighet.

Enligt Länsstyrelsens tolkning har således någon välvillig person valt att försöka tvätta hällristningen med en form av rengöringsmedel. Med tanke på vilka märken som uppstått ser detta ut att ha gjorts med en högtryckstvätt, även om man kan grubbla över varifrån el och vatten då har tagits. Oklarheterna är många, men oavsett vilka medel och verktyg som använts torde någon ha lagt ner en hel del möda på proceduren; märkena är rikliga och ligger tätt.

Att en privatperson skulle få för sig att på eget bevåg rengöra en hällristning på ett sådant sätt tycker jag ter sig märkligt. Särskilt märkligt är det med tanke på att ingen har sett händelsen, trots att ristningen ligger vid en trafikerad väg som löper genom Södertäljes centrala delar. Personen i fråga måste ha valt att rengöra ristningen vid en udda tid på dygnet.

Kalla mig pessimist, men jag kan inte låta bli att undra om Länsstyrelsens uttalande kanske är ännu ett exempel på att naiva Sverige inte riktigt har hängt med i sin egen samhällsutveckling. Jag tycker helt enkelt att den mest rimliga slutsatsen är att ristningen blivit utsatt för sabotage. Tursamt nog är skadorna inte irreversibla. En stenkonservator från Riksantikvarieämbetet har granskat hällen och konstaterat att den går att återställa. Om ett par veckor är den förhoppningsvis lika fin som innan – och sedan får vi hoppas att den lämnas ifred för att fortsätta förkunna sitt tusenåriga budskap. Åverkan på vårt kulturarv är skärsår på vårt lands själ.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/mystisk-skada-pa-ristning-i-sodertalje-kommunen-inte-sjalvklart-sabotage

Fotnot:

Om du vet något mer om skadegörelsen av Holmfasristningen, så skriv gärna en kommentar till texten eller skicka ett meddelande via bloggens kontaktformulär. Du kan också vända dig direkt till Länsstyrelsen eller Södertälje kommun.

Fotografierna är tagna av Dick Andén.

2 reaktioner på ”Har Holmfastristningen blivit rengjord eller utsatt för sabotage?

  1. Jag har inte så bra information om det här Kulturmiljöbrottet ( för otvivelaktigt rör det sig om brottslig verksamhet, utövad med uppsåt att skada) så att den skulle duga i domstol, eller rättare sagt Tingsrätt, där den här saken faktiskt borde hamna, trots Kommunala Tjänstemäns och även Länsstyrelsens försök att bagatellisera, skyla över och komma sättandes med hartassen…

    Frätande eller etsande ämne är en teori, högtryckstvätt en annan. Men kommunens och de kommunala tjänstemännens förnekande är sannolikt ”nyckeln” – min teori är att det här rör sig om en mindre lyckad entrepenad eller en kommunal upphandling – sådana går ju ofta till billigaste anbudsgivare nuförtiden – man kan jämföra med hur det gick vid Ramsundsberget i Eskilstuna och den likaledes kända Sigurdsristningen där. Kanhända använde man ”beredskapsarbetare” eller outbildad, ”ensamkommande” personal, som skulle lotsas in på den svenska arbetsmarknaden – sådant är ju ganska vanligt nuförtiden, och hur förklarar man annars, att man kunde arbeta ostört vid ristningen, ifall det nu inte var så att allt skall ha skett som ett attentat, nattetid. ”Kommunalarbetare” eller personer i gula västar från någon ”trädgårdsfirma” skulle nog inte väcka någon uppmärksamhet…

    Men nu har det slutat med att man får ta dit en kvalificerad konservator – som vi vet. Precis det som kommunen skulle ha gjort från början, det vill säga – men uppenbarligen var Södertälje Kommun inte kompetent nog att handha sin egen kulturminnesvård – och se där klämde skon för myndigheterna ! Därför mörkar de, och skyler över förövarnas eller förövarens identitet, och de religiösa eller ideologiska motiv som fanns, bakom försöket att förstöra och utplåna en ristning de uppfattade som ”Haram !” eller ”Hednisk”… Så k-a-n det ha gått till, i alla fall, och även om bevisläget nu inte är sådant att vi någonsin får veta sanningen, går det inte heller att motbevisa detta…sorgligt nog…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s