Kulturhistoriska sevärdheter, del 26: Herrljunga hembygdspark

20190630_164510

Hembygdsparken i Herrljunga är inte en sevärdhet du kommer att hitta i guideböckerna, men väl värd att uppmärksamma ändå. Herrljunga är en av Västsveriges stora järnvägsknutar och risken är därför överhängande att man någon gång hamnar där i väntan på ett anslutningståg. Då är det bra att veta att hembygdsparken finns en kort promenad från stationen, vackert belägen i en sluttning ner mot ån Nossan.

Hembygdsparken visar upp tidstypiska byggnader från 17- och 1800-talet. Herrljungas allra första skola står kvar på sin ursprungliga plats i skogsbrynet, medan övriga byggnader har flyttats till parken från omgivande områden. Skolhuset byggdes på 1700-talet, men nyttjades till en början som spannmålsmagasin. Skola blev det inte förrän runt år 1850. Så värst många elever kan dock inte ha rymts i den minimala skolsalen.

20190630_165741Mest intressanta är kanske de små ryggåsstugorna. Det är lätt att charmas av deras sagoliknande utseende, men ett annat perspektiv kommer in i bilden när man inser att de en gång varit verkliga hem åt hela familjer. Det är hisnande att försöka föreställa sig hur vardagen måste ha sett ut. Bostadsytan utgörs av två rum: ett för människor och ett för djur eller förvaring. Takhöjden är låg och fönstren så små att insidan är höljd i dunkel. Mer än så hade man varken råd att bygga eller värma upp. Allra minst är Välanstugan (bild överst), innehållandes bostadsrum, fähus och lada. Olofstorpsstugan från sent 1700-tal består av ett bostadsrum och förråd. Dörren är så låg att man måste vika sig dubbel för att komma in – eller till och med ställa sig på knä för att ens kunna öppna den. I baksidans långvägg, intill eldstaden, finns en liten glugg, genom vilken man sköt kringströvande vargar.

20190630_165827

En annan byggnad som visar hur livet kunde vara under 1700-talet är den gamla smedjan. Förutom själva verkstaden innehåller huset en kammare, där en smedfamilj om åtta personer bodde.

20190630_163515Områdets ladugård är en så kallad skiftesladugård, där väggens brädor kunde tas loss (skiftas) när skörden skulle läggas in. Till ladugården hörde ett tröskverk i form av en hästvandring; djuret nyttjades till att vrida ett kugghjul kopplat till maskineriet.

Den kanske tjusigaste byggnaden i parken är det gamla stationshuset, som gör anspråk på att vara landets äldsta. Det användes först i Olskroken i Göteborg, för att sedan flyttas till Herrljunga 1862. Nu lyser det som en röd färgklick bland de grånande timmerstugorna.

20190630_164039I hembygdsparken finns även ett soldattorp med välbevarad interiör. Den som vill kan också besöka ett vagns- och jordbruksmuseum, som visar upp hästvagnar och jordbruksredskap. Har man turen att komma runt midsommar kan man få se den vackra majstången, vars utformning är unik för Herrljungabygden.

Sammantaget är parken en välskött kulturmiljö, som skildrar allmogens liv i det svenska bondesamhället. Det är svårt att blicka in i de enkla hemmen och studera de slitna verktygen utan att beröras.

Hembygdsparken sköts av en grupp lokala entusiaster, som gärna ger guidade visningar. Sommartid serveras kaffe i ett av husen om söndagarna.

 

Läs mer:

https://www.vastsverige.com/herrljunga/produkter/herrljunga-hembygdspark/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s