När normerna förändras, del 43: Barngäng trakasserar helt bostadsområde

bild skolficka

De senaste dagarna har ett flertal tidningar rapporterat om ett bostadsområde i Grums, där de boende undviker att vistas utomhus och inte längre vågar släppa ut sina barn på lekplatsen. Orsaken är att ett gäng barn tagit över utomhusmiljön och attackerar andra barn med både fysiska och verbala angrepp. De slåss med tillhyggen, kastar sten och använder sig av ett mycket grovt språkbruk. Bland annat skriker de ”jag ska sexa dig” och ”jag ska våldta dig”. En flicka utsattes för strupgrepp, så att hon fick märken på halsen. Andra barn har blivit slagna med pinnar och plåtrör så att blodvite uppstått. En förälder som sa till barnen att lämna hennes dotter ifred blev spottad på.

Enligt nyhetsrapporteringen är förövarna mellan åtta och tolv år gamla och tillhör ett antal nyanlända familjer i området.

Kommunpolis Lennart Hynynen har under sina 40 år som polis aldrig tidigare upplevt att så unga personer utövat den graden av våld eller kommit med så grova hotelser. Polisen ökar nu sin närvaro i området för att försöka skapa trygghet.

Ena av de drabbade är hyresgästen Malin.

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för du är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande. Det kan låta konstigt för den som inte upplevt det – men man tappar liksom allt när ett barn gör så mot en och vet inte vad man ska ta sig till, säger hon i en intervju i till Hem och Hyra.

Hyresgästföreningen har ordnat möte med kommunen, bostadsbolaget och polisen för att få hjälp. Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald i Hyresgästföreningen, säger att området tidigare har varit väldigt lugnt och haft god gemenskap. Nu försöker man hitta olika möjligheter att reda ut problemet, vilket inte är lätt.

– Vi har försökt att prata med några av familjerna via tolk men det är svårt, en del kan inte svenska eller engelska. Det har väl inte gått så jättebra, förklarar hon för SVT Nyheter Värmland.

Samtidigt hoppas hon på en lösning:

– Vi hoppas kunna lösa det här, det är väldigt jobbigt för det handlar om barn. Man vill inte att det ska eskalera när de blir äldre. Vi hoppas alla ska kunna umgås här på gården, kunna leka och lära av varandra. Det är synd att det är så här.

Ja, nog är det synd alltid, och frågan är vad som ligger i botten. Det som gör mig beklämd är de svårigheter man haft när man försökt prata med berörda familjer. Att det kan vara svårt att kommunicera när man saknar ett gemensamt språk är begripligt, men varför kommunikationen inte fungerar när man använder tolk är desto knepigare att förstå. Då måste kommunikationsbarriären utgöras av något annat än språket i sig. Min tolkning är att klyftan utgörs av själva problemförståelsen; i Sverige är barntrakasserierna så uppseendeväckande att de rapporteras i rikstäckande media, medan föräldrarna inte förefaller uppleva samma allvar. Dessutom kan barnens beteende inte ha uppstått ur tomma intet. Uppfattningen att man inte behöver bry sig om vad en kvinna säger har de inte hittat på själva. Inte heller har de själva kommit på de sexuella tillmälen de slänger sig med. Barnen agerar ut vuxenvärldens normer och tar efter de vuxnas uttryckssätt.

Ett stort och skrämmande problem är förmodligen ännu större och ännu mer skrämmande än det först tycks vara.

 

Läs mer:

https://www.expressen.se/gt/barngang-satter-skrack-boende-haller-sig-inne/

https://www.hemhyra.se/nyheter/barngang-satter-skrack-bostadsomrade/

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/barng%c3%a4ng-s%c3%a4tter-skr%c3%a4ck-i-omr%c3%a5de-aldrig-sett-n%c3%a5got-liknande/ar-AAE1WbF?li=BBqxCu3&ocid=iehp

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/barngrupp-i-grums-hotar-slass-och-trakasserar-boende

 

Fotnot:

Barnet på bilden har inget samband med texten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s