Gästskribent Anders Lydén: Segerstads kyrka och det osynliga tänkespråket

IMG_1474

Segerstads kyrka på sydöstra Öland  byggdes 1839. Den påstås vara minst på Öland och är kanske inte så märkvärdig även om den har grundmurar från 1100-talet.  Där finns en altartavla av konstnären Einar Forseth och en tavla av solmålaren Per Ekström. Den senare lär vara förebild till målaren Sellén i August Strindbergs ”Röda Rummet” och är också begravd här.

Vid västra ingången till kyrkogården, mot landsvägen och intill grinden, finns en trappa över muren och en flat kalkstenshäll. Sådana trappor påstås ibland ha använts för att ”lyfta in självspillingar”, alltså självmördare, till kyrkogården. Fast egentligen var kanske trappan till för att ha en extra ingång för att hålla boskapen utanför.

Den som inte vet det kan inte ana att det finns en inskription på hällen invid grinden. Den är nu så övervuxen av mossa och alger att ingen text syns. Prästen och vaktmästaren känner inte till någon inskription när vi frågar. Inte heller kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen. Men på Länsmuseet i Kalmar finns den beskriven i Gunnar Håkanssons ”Öländska personminnen”. När vi berättar det för pastoratet blir man intresserad och lovar att rengöra hällen. Så nästa gång vi passerar på landsvägen kan vi kanske återigen stanna och begrunda inskriptionen:

Wandringsman tänk på ändan 1776. ss (Sven Sahlsten) Pastor.

En reaktion på ”Gästskribent Anders Lydén: Segerstads kyrka och det osynliga tänkespråket

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s