Kulturhistoriska sevärdheter, del 27: Himmelstalunds hällristningar

20190717_130523.jpg

Staden Norrköping i Östergötland har ett spännande världsrekord: Ingen annan stad i världen har fler hällristningar inom sin stadsgräns. Många av dem finns samlade i området Himmelstalund i stadens sydvästra utkant. Här finns inte mindre än 1700 av stadens totalt 7000 ristningar. Många är välbevarade och mycket fint gjorda. Hällarnas glaciärrännor har använts till att orientera figurerna och naturliga skiftningar i berget har ibland nyttjats till att bli en del av bilderna. Exempelvis har hårda, kristallartade stenpartier fått dekorera båtarnas stävar.

De flesta av ristningarna skapades mellan 1800 – 500 f. Kr. och ger unika ögonblicksbilder ur bronsåldersmänniskornas liv. Många föreställer skepp, varav några är mycket stora. Ett av skeppen ser ut att ha ett sextiotal passagerare.  Skeppsristningarna vittnar om att båttransporter haft stor betydelse för området. Närheten till både havet och Motala ström gav goda möjligheter till fiske och sälfångst. 20190717_130954Vattenvägarna nyttjades dessutom för transport och handel. Samtidigt berättar bilderna om andra betydelsefulla aspekter av den dåtida tillvaron. Exempelvis finns en jaktscen som visar hur två personer sticker spjut i ett bytesdjur. De omges av hundar, som kanske har deltagit i jakten. En annan bild visar svinaherdar som vallar sin hjord.

En av hällarna, den så kallade yxhällen, innehåller ett flertal yxor och lurar. Hällen har också en samling så kallade cirkelkors, vilka ofta tolkas som solsymboler. Kanske skildrar hällen föremål och företeelser som varit kopplade till religiösa föreställningar och haft betydelse för kultutövningen.

Ett fantasieggande inslag bland ristningarna är de så kallade ramfigurerna, som liknar enorma fångstnät. Dessa strukturer är betydligt större än figurerna som bär dem, vilket gjort att de ibland tolkats som övernaturliga symboler.

20190717_130510

I området finns vissa motiv som ofta återkommer på hällristningar i olika delar av landet, som skålgropar och fotsulor. Skålgroparna är i några fall ovanligt djupa och verkar ha knackats ur i flera omgångar. Kanske utgjorde själva knackljudet en del av en ceremoni. Liksom vid andra ristningslokaler finns avbildningar av olika slags vapen, inte minst bronsålderssvärd i naturlig storlek.

Unika för Himmelstalund är björnspåren, som löper över en sträcka på 25 meter. På ett ställe verkar björnen stanna till och ställa sig på bakbenen alldeles intill en människas fotspår. Vad hände i det mötet?

Ett besök i Himmelstalund kan vara spännande och lärorikt för alla åldrar, inte minst om man tar sig tid att med fantasins hjälp försöka förstå vad bronsåldersmänniskorna velat berätta.

 

Tryckta källor:

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

Hällristningar i Norrköping

Himmelstalunds hällristningsområde

https://sv.wikipedia.org/wiki/Himmelstalund

Information har även hämtats från de skyltar som står uppställda i Himmelstalund.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 27: Himmelstalunds hällristningar

 1. Hällristningar är så fantastiska! Jag besökte själv ristningarna i Simrishamn i förra veckan. Ett besöksmål som verkligen är att rekommendera. Särskilt i kombination med Riksantikvarieämbetets fornsök i telefonens GPS, så kan man gå på hällristningssafari!
  Dessutom vet man idag oerhört mycket mer om bronsålderns tanke och bildvärld än för bara ett par decennier sedan. Med hjälp av komparativ mytologi kan bilderna i många fall avtolkas och fram träder bilder av solens dagliga resa över himlen, heliga äktenskap mellan himlen och jorden, de gudomliga tvillingarna och mycket annat.
  För en fördjupning i ämnet kan boken ”På botten av tidens brunn” av Anders Kaliff inte nog rekommenderas. Läser man god engelska kan man även läsa Kristian Kristiansens ”The Rise of Bronze Age Society”, som ger än god inblick i bronsålderns europeiska kultur och den långväga handel med tenn, bärnsten och annat som band samman oss européer redan för flera tusen år sedan.
  Tack för övrigt för en trevlig blogg!

  Gilla

  • Tack, Mikael, för en fin kommentar full av tips som jag tror många läsare uppskattar! Hällristningarna är en styvmoderligt behandlad del av vårt kulturarv, som allt fler nu verkar upptäcka. Om du vill dela med dig av bilder eller kunskaper om hällristningslokaler här på bloggen, så hör gärna av dig. /Malin Kim

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s