När normerna förändras, del 47: Det finns ingenstans att fly våldet

bild skjuta

På lördagsmorgonen fylldes nyhetsflödet av rapportering om en kraftig explosion i Lund. Fasaden på en byggnad har fläkts upp och en förbipasserande kvinna i 20-årsåldern har skadats. På TV4-nyheterna berättar ett vittne om sina reflektioner kring händelsen:

–  Lund har man ju sett som en stad där det inte händer sånt här. Det är klart att det känns lite smått otäckt att de ska sätta igång här nu också.

Vittnets upplevelse är fullt förståelig. Hans känsla av säkerhet har utmanats. Det är en reaktion vi ofta har fått se de senaste åren. Gång på gång fylls tidningarna av intervjuer med människor som på olika sätt drabbats av det ökande våldet och har förlorat tryggheten i sin hemstad. De vill flytta ifrån Linköping, känner att de inte kan bo kvar i Uppsala, upplever att de måste lämna Västerås eller är för rädda för att stanna i Malmö. För ett par veckor sedan pratade jag med en av mina patienter på sjukhuset i Borås, där jag arbetar. Hon bad att få en journalkopia skickad till ett annat sjukhus, eftersom hon bestämt sig för att flytta: hon var rädd att sonen skulle hamna i något av Borås kriminella gäng.

Jag hoppas djupt och innerligt att min patient får det bättre i sin nya hemstad. Jag hoppas att hon finner den trygghet hon söker och att sonen får växa upp i en fridfull miljö. Men någonstans kan jag inte låta bli att tänka att alla de flyttplaner som nu verkar ha vaknat hos svenska folket är förgäves – för våldet blossar upp överallt. Skjutningar, sprängningar, bilbränder, granatattacker och överfallsvåldtäkter täcker våra tidningssidor dag efter dag. Allt detta är emellertid så främmande att Svenssons tankar inte har hängt med. När våldet förändrar bilden av den egna hemstaden, lever den gamla bilden av grannbyn kvar. Svensson ger sig av för att söka en trygghet som inte längre finns. Sverige har förändrats.

 

Läs mer:

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/vittnet-om-explosionen-i-lund-%e2%80%9dot%c3%a4ckt-att-de-ska-s%c3%a4tta-ig%c3%a5ng-h%c3%a4r-nu-ocks%c3%a5%e2%80%9d/vi-AAHhIwT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s