Ordspråk och talesätt, del 12: Man ska inte måla fan på väggen

20190719_152454

Att man inte ska måla fan på vägen är en gammal sanning, som vill lära oss att undvika överdriven eller obefogad negativitet; den som målar en bild av djävulen på sin vägg kommer ständigt att bli påmind om det onda och få sina tankar färgade av det. Uttrycket vill således förmedla att man inte bör göra så att något verkar värre än det är genom att utmåla något på sämsta tänkbara sätt. Inte heller ska man förutsätta att det värsta kommer att inträffa, eftersom man då riskerar att skapa oro i onödan och göra tillvaron svårare att hantera.

I äldre tider användes det besläktade ordspråket ”när man målar djävulen på väggen så kommer han”, vilket bottnar i en vidskeplig föreställning om att en olycka kan inträffa om man talar om den.

Fotnot: Fotografiet visar en målning i Sankta Maria kyrka i Risinge, som illustrerar hur djävulen tar med sig en grupp syndare till helvetet. Att man inte ska måla fan på väggen gällde inte i medeltida kyrkor, där muralmålningarna ofta användes till att förmedla sedelärande budskap.

Tryckta källor:

Wiman, Mona (1989), Målande uttryck: En liten bok om svenska idiom, Esselte

Otryckta källor:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=442&artikel=4412333

https://sv.wiktionary.org/wiki/m%C3%A5la_fan_p%C3%A5_v%C3%A4ggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s