När normerna förändras, del 50: Danmark inför gränskontroller mot Sverige

bild dansk flagga

De skandinaviska länderna har en tradition av gemenskap, samarbete och samhörighetskänsla. De senaste åren har denna öppna inställning emellertid luckrats upp. Våra grannar har börjat ge uttryck för oro rörande den svenska samhällsutvecklingen och signalerat att det kanske blir nödvändigt att begränsa rörligheten mellan länderna. Nu gör Danmark slag i saken. Danskarna har tröttnat på att Sverige exporterar kriminalitet och från 12 november införs gränskontroller. Bakgrunden är de sprängningar och skjutningar som utförts på dansk mark av gärningsmän från Sverige. Vid en pressträff under gårdagen hänvisade den danska justitieministern Nick Hækkerup framför allt till explosionen vid Skattestyrelsens lokaler och mordet på två unga män utanför Köpenhamn tidigare i år.

– Det var händelser som gjorde intryck på oss allihop. Det är inget som ska bli vardag i Danmark, det är inte det Danmark vi känner, uttryckte han och fortsatte:

– Vi kan se att en utveckling i Sverige där man har sprängningar som kopplas till organiserad kriminalitet, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att införa gränskontrollerna mot Sverige.

Gränskontrollerna sägs vara tillfälliga, men det finns anledning att ifrågasätta om de kommer att bli det. Den svenska våldsutvecklingen visar inga tecken till att vända och våra politiker ter sig oförmögna att återta kontrollen. Sverige håller på att bli ett land som har allt mindre gemensamt med sina grannländer.

 

Läs mer:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7318336

2 reaktioner på ”När normerna förändras, del 50: Danmark inför gränskontroller mot Sverige

  1. Pingback: När normerna förändras, del 50: Danmark inför gränskontroller mot Sverige – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s