Att fika är en social tradition i Sverige. Med begreppet avses en paus för att dricka kaffe, té eller någon annan dryck, ofta i kombination med ”fikabröd” i form av söta bakverk. Vanliga inslag i svensk fikakultur är kanelbullen, sockerkakan och olika sorters småkakor. Ibland kan fikabrödet ersättas av en smörgås eller frukt.
Ordet ”fika” kommer från en äldre förvrängning av ordet kaffe. Benämningen uppkom på 1800-talet, då det var populärt att på skoj tala ”backslang”, ett slangspråk där stavelser kastades om. Kaffe, som dialektalt kallades kaffi, blev då fika. Därur har sedan ordet ”fik” uppkommit som alternativ benämning på konditori eller kafé.
Fika har blivit en väletablerad del av den svenska vardagskulturen, vilket bidragit till att svenskarnas kaffekonsumtion är bland de högsta i världen. Att fika tillsammans, antingen i någons hem eller på en servering, är en umgängesform där vänner kan samlas för samtal. Ofta serveras fika i samband med föreningsmöten och sammankomster. Fikapauser ses i allmänhet som självklara på svenska arbetsplatser, där det är vanligt att ha fikarast under både för- och eftermiddag. Fikat blir då ett sätt att vila och mötas, men även ett forum för diskussion och idéutbyte.
Berättat om den svenska kaffetraditionen
Ni kan vara säker på, att den lilla kopparkitteln alltid ångar på spisen, och att kaffelukten genomtränger rummen. Om man kommer till det simplaste värdshus i en stad eller till den fattigaste torpares koja på landet, blir man alltid bjuden på en kopp kaffe, som vanligen är godt, huru tarfligt än där för öfrigt må vara. Man skulle kunna säga som så: en resande kan vara säker på att aldrig få riktigt dåligt kaffe i Sverige och aldrig riktigt gott kaffe i England.
Ur boken Från slott till koja. Minnen från en flerårig vistelse i Sverige, skriven av den amerikanske diplomaten William W Thomas J:r 1891.
Tryckta källor:
Holm, Pelle (1976), Bevingade ord, Albert Bonniers förlag
Thomas, William W (1891), Från slott till koja. Minnen från en flerårig vistelse i Sverige, F & G Beijers förlag
Otryckta källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fika
Pingback: Den svenska fikakulturen | Ulsans kultur och kuriosa