Nedslag i nordisk mytologi, del 21: Balder

20191012_115234

Balder är son till Oden och Frigg. Han är far till rättskipningens gud Forsete och bor med sin hustru Nanna i Breidablick.

Balder beskrivs som den skönaste av den nordiska mytologins gudar. Han har vackra drag och är så ljushyllt att han omges av en strålglans. Dessutom är han så god att det inte finns något ont att säga om honom. Hans karaktär är mild och kärleksfull och han är älskad av hela skapelsen, till och med av djur, träd och stenar. Det enda undantaget är den avundsjuke Loke, som i hemlighet vill Balder illa.

 

Berättelsen om Balders död

När dödsbud började visa sig för Balder i hans drömmar, greps asagudarna av stor oro. Ungefär samtidigt skadade Balders häst sin ena fot så svårt att endast Oden kunde få den att läka. Själv började Balder känna att styrkan i hans fötter mattades av. Det var mycket illavarslande tecken. De bekymrade gudarna vände sig till ödesnornan Urd och den kloke Mimer för att få råd, men båda vägrade avslöja Balders öde. Tillslut red Oden till dödsgudinnan Hels rike för att söka upp en spåkvinna. Av henne fick Oden veta att en boning redan iordningställts i dödsriket åt Balder.

Balders mor Frigg blev så ångestfylld av detta besked att hon gav sig ut i världen för att förmå alla ting att lova att aldrig skada Balder. Alla skapelsens varelser valde att svära eden, men den klena misteln tyckte Frigg inte det var värt att fråga. Dessutom hade den svekfulle Loke inte för avsikt att hålla löftet. Genom att klä ut sig till kvinna och tala förtroligt med Frigg lyckades han få henne att avslöja att misteln aldrig blivit tillfrågad. Därefter började Loke smida lömska planer och lät använda misteln till att tillverka en pil.

Eftersom inget kunde skada Balder hade det blivit en lek bland gudarna att kasta saker på honom och använda honom som måltavla vid prickskytte. Loke lyckades lura Balders blinde bror Höder att avlossa mistelpilen, så att Balders hjärta genomborrades och han föll död ner.

Hela gudasläktet greps av sorg och bestörtning. Balder fick en ståtlig begravning i form av ett bål på skeppet Ringhorne. Inför åsynen av likbålet blev hans hustru Nanna så förtvivlad att hennes hjärta brast och hon fick följa sin make i döden.

Balders andre bror, Hermod, skickades till dödsgudinnan Hel för att försöka få Balder tillbaka. Hel lovade att låta Balder återvända till Asgård på villkoret att alla väsen i hela världen grät över honom. Snart grät allt levande i världen – utom jättinnan Tökk, som vägrade fälla en enda tår. Därmed beseglades Balders öde och han tvingades stanna i dödens rike.

För sin delaktighet i Balders död fick Höder plikta med livet. Loke, som tillverkat mistelpilen och dessutom misstänktes ha klätt ut sig till Tökk, fjättrades i underjorden. Där kommer han att vara fastspänd fram till världens undergång, Ragnarök.

Efter Ragnarök kommer Balder att återvända från dödsriket tillsammans med Höder för att regera den nya världen.

 

Baldersbrå20190617_071848

Den vackra vita blomman, som påminner om en mindre prästkrage, har fått sitt namn efter att den liknar Balders ögonbryn. Förklaringen får vi i Gylfaginning i Snorres Edda:

Odens andre son heter Balder, och om honom är gott att säga. Han är den bäste i godhet och honom prisar alla. Han är så fager att skåda och så bjärt att det lyser om honom, och det finns ett gräs så vitt att det liknats vid hans ögonhår och heter baldersbrå; det är det vitaste av gräsen och av det kan du förstå hans fägring både till hår och lekamen.

 

 

Fotnot:

Berättelsen om Balders död skiljer sig åt mellan olika källor och förekommer därför även i andra versioner.

Bilden överst visar Bengt Erland Fogelbergs skulptur av Balder på Nationalmuseum i Stockholm.

 

Tryckta källor:

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget.

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms bokförlag

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i Nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén & Sjögren

Rydberg, Viktor (2014), Fädernas gudasaga, Mimers bokförlag

 

Otryckta källor:

http://historiska.se/nordisk-mytologi/balder/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Balder

https://sv.wikipedia.org/wiki/Baldersbr%C3%

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s