Julklappstips från Kulturminnet

bild julklapp

Undrar vad Åhléns kommer att hitta på i år. De har ju en förkärlek för att utnyttja julrushen till att nedvärdera svensk kultur – trots att svenska jultraditioner knappast är mindre värdefulla än andra länders. Själv handlar jag inte längre på Åhléns och kanske är det fler än jag som väljer att avstå. Att trampa på sina kunder genom att häckla deras kulturhistoriska arv och håna traditioner som har personlig betydelse är ingen bra affärsstrategi. Sådana företag behöver vi inte. Själv tycker jag det är en god idé att välja julklappar som istället gynnar och lyfter fram kulturarvet. Nedan lämnar jag några förslag på gåvor som knyter an till vår historia och våra hantverkstraditioner .

Mitt första tips får bli Allmogens almanacka. Kulturföreningen Allmogens trycker varje år upp en almanacka med utvalda fotografier som skildrar vårt folkliga kulturarv. Den fungerar inte bara som en vanlig almanacka, utan innehåller även noteringar som lyfter fram historiska händelser och det svenska bondesamhällets högtidsdagar.

Öjbro vantfabrik är ett företag som satsar på att bevara svenska sticktraditioner. Hos dem finns vantar, mössor, sockor och plädar med traditionella mönster. De arbetar även med att ta fram nya motiv med inspiration ur det nordiska kulturarvet. Min personliga favorit är vantarna med asken Yggdrasil, så som den skildras på Överhogdalsbonaderna. Allt är välgjort, genomtänkt och så fantastiskt vackert att ögonen har svårt att se sig mätta. Här är det lätt att hitta fina gåvor som kan uppskattas av de flesta.

Klässbols linneväveri är ett anrikt familjeföretag som tillverkar produkter vävda av lin, ett naturmaterial med lång historisk användning i Norden. Som ”moderna representanter för det bästa i svensk hantverkstradition” är de nu kungliga hovleverantörer. I deras webbutik hittar du dukar, lakan, gardiner och servetter av hög kvalitet.

Handstöpta ljus går att köpa från Vio ljusfabrik. Särskilt värda att uppmärksamma är de trearmade grenljusen och de 45 cm höga parljusen, som torde bli en prydnad i vilket julpyntat hem som helst.

Väl valda böcker är ofta uppskattade presenter. I en tid då allt fler väljer att semestra i Sverige kan en guidebok till fascinerande svenska sevärdheter bli en användbar gåva. Många finns att välja på: här hittar du mina förslag. En annan bok värd att överväga är Träd av Gunnar Wetterberg (recenserad här), som på ett förvånansvärt fängslande sätt berättar om de nordiska skogarna ur alla möjliga perspektiv. Till familjens yngre medlemmar vill jag rekommendera Nordiska väsen av Johan Egerkrans (recenserad här). I boken ges den nordiska folktron nytt liv, framför allt genom de fantasifulla men samtidigt lite kusliga bilderna.

Slutligen vill jag slå ett slag för att stötta lokala småföretagare. Har din hembygd ett lokalt bageri, en småskalig hantverksbutik eller en gårdsbutik som säljer närproducerad mat? Då kan ett presentkort bli en gåva som värdesätts av både mottagaren och affärsidkaren. En sådan julklapp får också ett mer personligt värde än ett massproducerat och importerat föremål. Det är värt att ta i beaktande.

 

Fotnot: Åsikterna som framförs är bloggägarens egna. Bloggägaren tar inte emot någon ersättning från varken företag eller privatpersoner.

Julklapparnas historia och framför allt varifrån ordet ”julklapp” kommer, kan du läsa om här.

3 reaktioner på ”Julklappstips från Kulturminnet

  1. Pingback: Julklappstips från Kulturminnet – Suzie Weathers

Lämna en kommentar