När normerna förändras, del 56: Polisen kan inte skilja på värdegrund och lagstiftning

20190929_120749

För några dagar sedan anordnade Polisen i Hälsingland en julfest, som tog en oväntad vändning. Enligt nyhetsrapporteringen gick en polis upp på lokalens scen och drog sexistiska skämt. Bland annat ska han ha skämtat om metoo-kampanjen och om kvinnor som blivit ”för gamla”. Han ska dessutom ha sagt att han bara hade fyra favoriter kvar, varpå fyra kvinnliga kollegor (helt frivilligt, får man förmoda) klev upp på scenen och framförde en sång, iklädda poliskläder som arrangerats på ett utmanande sätt. En kvinnlig polisassistent tog mycket illa vid sig och valde att lämna julfesten. Hon blev till och med illamående av upplevelsen.

Den lokala polisområdeschefen Karl von Krusenstjerna konstaterar i ett uttalande i P4 Gävleborg att det som hände på julfesten strider mot Polisens värdegrund. Polisen i Hälsingland har därför upprättat en anmälan mot sig själv i syfte att få en rättslig prövning av om något brott begåtts.

Jag får erkänna att jag har lite svårt att redogöra för ovanstående händelseförlopp utan att finna det hela en smula komiskt, men historien innehåller också korn av djupt allvar. Beteendet på julfesten är utan tvekan osmakligt och taktlöst. Det är deklasserande för deltagarna och föga förtroendeingivande för poliskåren. Olagligt är det emellertid inte. Det är inte förbjudet att dra sexistiska skämt. Inte heller är det brottsligt för kvinnliga poliser att uppträda i provocerande klädsel på en julfest. Att Polisen trots det väljer att göra en anmälan mot sig själv är symtom på en tilltagande samhällssjuka: Sverige har blivit så dominerat av de ständiga värdegrundshänvisningarna att folk inte längre kan skilja på vad som är brottsligt och vad som bara kan anses vara opassande. Inte ens Polisen kan nu se skillnad på faktiska lagbrott och brott mot Den Heliga Värdegrunden. Och då är det faktiskt ganska illa.

 

Läs mer:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qL84QE/polisen-anna-lamnade-julfesten-i-tarar

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/fest-sp%c3%a5rade-ur-poliser-anm%c3%a4ler-sig-sj%c3%a4lva/ar-BBXP6PX?li=BBqxCu3&ocid=iehp

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/polisen-anmaler-sin-egen-sexistiska-julshow

En reaktion på ”När normerna förändras, del 56: Polisen kan inte skilja på värdegrund och lagstiftning

  1. Vi lever i ett land där moralen befinner sig i fritt fall och alla är ängsliga för att säga eller göra fel vilket dock inte kan förmärkas i denna berättelse. Gränserna mellan lagbrott och olämpligt uppträdande är däremot utmärkt luddiga vilket tyvärr drabbar människor som i ilska och förtvivlan yttrar några förflugna ord och blir dömda för diverse saker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s