När normerna förändras, del 57: Våld mot tågvärdar allt vanligare

bild knytnäve

TV4 har gjort ett reportage om tågvärden Sarah, som nyligen misshandlades när hon skulle avvisa en resenär från ett tåg. Hennes glasögon blev sönderslagna, hon fick märken i ansiktet och läppen sprack. Sarah beskriver att det inte var första gången hon misshandlades på jobbet. Hon uttrycker att problemen eskalerat och att resenärer inte längre drar sig för att ta till knytnävarna, spotta på tågvärdar eller kalla tågpersonalen för både det ena och det andra. I reportaget redovisas även en undersökning i vilken 70% av de anställda inom spårbunden kollektivtrafik uppger att hot och våld blivit ett större problem jämfört med för ett år sedan. 42% svarar att det förekommer våld minst en gång i månaden. Nu vill facket se ett totalstopp för ensamarbete på tågen.

För någon månad sedan fick jag själv, tror jag, se en effekt av det allt råare klimatet i kollektivtrafiken. Vi var tre som klev på ett tåg i Skövde och satte oss i en mindre avdelning. När tågvärden kom var jag den enda som visade upp biljett. Tågvärden fortsatte utan att ens efterfråga färdbevis från de andra två, förmodligen för att de båda såg ut som att de skulle kunna ställa till problem om de blev pressade. Tidigare har jag observerat precis samma undfallenhet hos en busschaufför.

Det är förstås välkommet att TV4 lyfter ett problem som uppenbarligen blir allt värre. Det som gör mig lite besviken på journalistiken är att jag saknar en diskussion om de bakomliggande orsakerna. Hur kommer det sig att svenska tågresenärer plötsligt har blivit så våldsbenägna? Varför har folk börjat spotta på tågvärdarna och kalla dem för okvädingsord? Vilka är det som beter sig på det här sättet? Är det inte angeläget att försöka förstå det, om man nu vill ge en heltäckande bild av frågan och bidra till att åtgärda problemet?

 

Läs mer:

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/t%c3%a5gv%c3%a4rden-sarah-misshandlades-av-resen%c3%a4r-sl%c3%a4ngde-upp-en-arm/vi-BBXSEHh

3 reaktioner på ”När normerna förändras, del 57: Våld mot tågvärdar allt vanligare

  1. Ping: När normerna förändras, del 57: Våld mot tågvärdar allt vanligare – Suzie Weathers

  2. I Jakarta Indonesien har man beväpnade tågvärdar, typ ”militarer”, på bla Pendeltågen. Har man fötterna på sätet eller sitter på golvet, blir man tillrättavisad.
    Sista vagnen är avsedd ENBART för kvinnor. Upptäcker man misstagen själv, men smyger fram till vagnen framför, så får man bara ett leende av tågvärden. Om inte, så blir man handgripligt avvisad.
    Som passagerare känner man sig trygg.

    I Sverige vet mannen på gatan vilka syndarna är. Endast Journalister och Politiker lever i mörker och vänstermobben så klart…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s