Kulturhistoriska sevärdheter, del 32: Museet Vikingaliv

20191005_161314.jpg

Jag har länge velat besöka museet Vikingaliv (eller the Viking Museum, som verksamheten också kallar sig) i Stockholm. Portarna slogs upp 2017 och jag har därefter prenumererat på deras nyhetsbrev, men först nu fått möjlighet att göra ett besök på plats.

Först bör påpekas att Vikingaliv inte är ett museum i traditionell bemärkelse. Utställningarna innehåller få autentiska föremål (undantag är ett mindre antal artefakter, som lånats in från Historiska museet). Istället presenteras vapen, redskap och kläder med hjälp av rekonstruktioner. Det kan naturligtvis vara lärorikt, men en riktigt museal känsla infinner sig inte. Fördelen är förstås att föremålen är oömma och tillgängliga för familjens yngsta medlemmar. Barnen tillåts klättra på vikingaskepp, känna på lösöre och röra sig tämligen fritt i lokalerna.

20191005_152113

Vikingatidens historia berättas med hjälp av texter och film, där informationen hålls på en grundläggande nivå. Detsamma gäller för de guidade visningarna, som erbjuds flera gånger dagligen. Jag deltog i en engelskspråkig visning, eftersom det föll sig bäst. Den varade cirka 20 minuter, varav halva tiden gick åt till att förklara varför den moderna bilden av vikingarna är felaktig. De hade ju inga hornförsedda hjälmar och de flesta nordbor var fredliga bönder. Jo tack, jag vet. Har vi inte hört detta till leda? Men en visning på engelska får väl antas vara till för utländska turister, så det kanske var nödvändiga påpekanden.

Museet är ganska litet, gissningsvis mindre än de flesta förväntar sig. Det som lyfter utställningen och ändå gör den sevärd är att besökarna får följa med på en vikingafärd i form av ”Ragnfrids saga”. I vagnar förs besökarna runt mellan uppbyggda scener, medan en berättarröst beskriver vad som händer när vikingen Harald lämnar sin gård och ger sig ut på plundringståg. Det är underhållande och fint uppbyggt.

Sammanfattningsvis tycker jag att Vikingaliv fyller en funktion främst för barnfamiljer och utländska besökare. Självklart bör det finnas någon form av lättsmält vikingautställning i den svenska huvudstaden, så tanken bakom verksamheten är helt rätt. Ett regelrätt museum är det emellertid inte, utan mer en utställning som förmedlar intryck, bilder och känslor. När jag lämnade byggnaden kände jag mig belåten med besöket, även om jag inte fick ut det jag hade tänkt mig – utställningen gav mig en upplevelse snarare än nya kunskaper.

 

Fotnot: Vikingaliv är beläget på Djurgården i Stockholm, i närheten av Nordiska museet och Vasamuseet. Öppettiderna är 10-17 de flesta dagar. Entré kostar 159 kr för vuxna och 119 kr för barn 7-15 år. I lokalerna finns restaurang Glöd, där den som vill kan äta en bit mat och dricka mjöd.

Läs mer:

https://vikingaliv.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s