När normerna förändras, del 59: SVT:s metoder blir allt sjaskigare

Tyvärr har jag fått anledning att ännu en gång återkomma till den omtalade rapport som för några dagar sedan publicerades av forskare vid Linköpings universitet. I rapporten framkommer uppgifter om att Brottsförebyggande rådet (Brå) snedvrider och censurerar rön som av politiska skäl anses misshagliga. Nu har SVT tagit upp nyheten i Rapport och egentligen borde man kanske inte bli förvånad över tillvägagångssättet. SVT:s produktion har sedan decennier tillbaka avspeglat de anställdas partisympatier, vilket inneburit en vänstervridning i urvalet av vilka nyheter som presenterats och vilka ”experter” som fått komma till tals i olika frågor. Likaså har vänsterpolitiska perspektiv spridits i allt från dokumentärer till underhållningsprogram. Frågan är dock om SVT i sin strävan att misskreditera Brå-rapporten inte slår nytt rekord i sjaskighet.

Inom ramen för forskningsprojektet har ett antal anställda och före detta anställda vid Brå intervjuats. På ett ställe (sidan 53) hänvisar rapportens författare till att några av de intervjuade har uppgett att Brå har band till socialdemokratin. Om man läser hela meningen i sitt sammanhang framgår det tydligt att det handlar om vad intervjuobjekten har sagt och inte om påståenden som görs av forskarna: ”Med tanke på kritik som riktas mot att Brå har en stark knytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet, väcker nuvarande bemanning av råden frågor.”

SVT väljer emellertid att visa upp en lösryckt del av meningen i rutan (”…Brå har en stark knytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet…”), samtidigt som SVT:s reporter påstår att: ”Forskarna talar bland annat bekymrat om att Brå har en stark knytning till kriminologiska institutionen samt till det socialdemokratiska partiet.”

När forskarna förklarar att detta inte är vad de påstått vinklar SVT uttalandet till att forskarna nu tar avstånd från vad de hävdat i rapporten. Detta lyfts fram i inledningen till inslaget, som en del av en övergripande sammanfattning: ”Påståenden om Brås starka kopplingar till socialdemokratin är något som författarna till rapporten idag backar ifrån.”

Man baxnar.

Flera privatpersoner har anmält inslaget till Granskningsnämnden och SVT kommer sannolikt att fällas, men det spelar egentligen ingen roll. Den skada SVT önskade orsaka är redan skedd. De flesta av TV-tittarna har utan att ana oråd redan klassificerat forskningsrapporten som oväsentlig; det finns ju ingen anledning att sätta tilltro till en rapport där författarna backar från innehållet.

Så agerar alltså Sveriges statliga TV-bolag, som vi alla tvingas finansiera via skattsedeln och som enligt uppdragsbeskrivningen ska garantera oss opartisk och saklig information.

Jag kan bara konstatera att SVT har blivit ett av Sveriges största demokratiproblem.

 

Läs mer:

SVT anmäls för rapportering om Brå-rapporten: ”Reportern ljuger”

Nyhetsinslaget från Rapport hittar du här, drygt 13 minuter in i programmet.

Forskningsrapporten om Brå finns här.
För information om de politiska sympatierna bland SVT-anställda rekommenderas nedanstående artiklar. De har några år på nacken, men situationen har knappast blivit bättre:

4 reaktioner på ”När normerna förändras, del 59: SVT:s metoder blir allt sjaskigare

  1. Pingback: När normerna förändras, del 59: SVT:s metoder blir allt sjaskigare – Suzie Weathers

  2. I stället för att skriva tex -Enligt BRÅs undersökning så är…
    Så är kanske detta mer ok – Enligt BRÅs bias så är…..
    Bara en tanke, och jag kan givetvis ha fel.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s