5 reaktioner på ”Julotta i Varnhem

 1. En bild säger mer än 1000 ord. Fast jag befinner mig just nu i ett klimat som är subtropiskt får jag känslan av värmen i den här underbara kyrkan, skild från vädrets makter utanför. Mina tankar som västgöte går tillbaka till ”Gårdarna runt sjön” av Birgit T H Sparre som beskrev den tidens julotta när församlingen fick frysa och mer eller mindre under tvång skulle besöka den här både religiösa och kulturella sammankomsten. Vår tids besökare gör det kanske mer av eget intresse och borde enligt mitt synsätt äras för att de upprätthåller svensk tradition.

  Gilla

  • Tack, Ulsansblogg, för en vacker kommentar! Ja, det rådde både värme och stämning i kyrkan. Kören gjorde trots sin litenhet en oerhört fin insats och psalmtavlan innehöll traditionella julpsalmer, som Stilla Natt och Dagen är kommen. Varnhems klosterkyrka kan vara ganska välbesökt även vid vanliga gudstjänster, men jag har aldrig sett kyrkan så välfylld som vid denna julotta. Även i vårt sekulariserade samhälle fyller kyrkan en betydelsefull roll som kulturbärare.

   Gillad av 1 person

 2. Det ser ut som en fin och stämningsfull julotta, Malin. Av psalmtavlan att döma inleddes den traditionsenligt med Wallins vackra psalm ”Var hälsad sköna morgonstund”. Att inte inleda en julotta med den psalmen vore ju näst intill tjänstefel, som min kyrkoherde sade.

  Gilla

   • Roligt att vara här, Malin. Din blogg är välskriven och uppbygglig. Jag är numera församlingspräst i tre småländska landsbygdsförsamlingar, Lidhult, Odensjö och Vrå. Jag sökte tjänsten för att komma tillbaka till mina rötter. Farmors släkt har bott i de här trakterna sedan urminnes tid. Tyvärr kunde jag bara ha julotta i en av församlingarna, eftersom jag är ensam präst. I år var det Vrås tur.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s