Klenoder ur vårt kulturarv, del 3: Äskekärrskeppet

20191211_160557

Äskekärrskeppet är det enda vikingaskepp som grävts ut i Sverige. Skeppet har namngivits efter fyndplatsen, Äskekärr vid Göta älv, några mil norr om Göteborg. Älven, som i äldre tider var betydligt bredare än idag, var en viktig handelsled med strategisk betydelse under järnåldern. Den fungerade som kommunikationsled mellan kust och inland och omnämns i de isländska sagorna som utgångspunkt för vikingatåg. I närheten av Äskekärrskeppets fyndplats har man även funnit rester av andra båtar, vilket kan tala för att platsen har fungerat som varvsområde.

Skeppet hittades 1933 av en bonde som gjorde utdikningar på sin mark. Det har daterats till 900-talet och uppbyggnaden talar för att det har varit ett fraktfartyg. Stävarna saknas, men i övrigt är skeppet till större del komplett och räknas som Nordens bäst bevarade vikingatida handelsskepp. Under sin aktiva tid har det genomgått upprepade reparationer och av slitaget att döma har det varit med om en del strapatser. En utbytt del är cirka 70 år yngre än de ursprungliga, vilket talar för att skeppet varit i bruk länge.

Äskekärrskeppets konstruktion visar på en högt utvecklad skeppsbyggnadsteknik. Det är totalt 16 meter långt och har kunnat rymma 16 ton varor. Troligen var skeppet en knarr avsedd för seglats, men det kunde även framföras genom rodd.  Konstruktionen är av ek med drev av fårull och kåda. Järnnitar har använts för att fästa borden i varandra. I träet finns inristade runor, men deras betydelse är inte klarlagd.

1993-94 byggde Sällskapet vikingatida skepp en fullskalig rekonstruktion av Äskekärrskeppet under namnet Vidfamne. Tack vare rekonstruktionen vet vi att Äskekärrsskeppet hade god seglingsförmåga. Vidfamne har bland annat kunnat fås att kryssa, vilket tidigare inte ansågs vara möjligt med denna skeppstyp.

Äskekärrskeppet finns idag utställt på Göteborgs stadsmuseum. Fyndplatsen går också att besöka och är utmärkt med en minnessten.

 

Källor:

https://goteborgsstadsmuseum.se/utstallningar/1000-talet-vikingr-mellan-oden-och-kristus

Äskekärr

Vidfamne

https://sv.wikipedia.org/wiki/Knarr_(skepp)

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84skek%C3%A4rrskeppet

Information har även inhämtats vid ett besök på Göteborgs stadsmuseum

3 reaktioner på ”Klenoder ur vårt kulturarv, del 3: Äskekärrskeppet

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Hjälp till att återställa Vidfamne | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s