Trettondedag jul

20191130_113258

Den 6 januari infaller trettondedag jul eller trettondagen. Enligt kristen tradition var det dagen då österländska stjärntydare (”de tre vise männen”) kom fram till stallet där Jesus föddes.

I det svenska bondesamhället brukade trettondagen högtidlighållas med skådespel. Unga män klädde ut sig till stjärngossar i strutformade hattar och vita skjortor, för att gestalta de tre vise männen. Så vandrade de runt i byarna och uppförde spel där Betlehems stjärna hade en central roll. Ibland hade de med sig en sotig Herodes med ruskigt utseende eller en julbock. Det var också vanligt att stjärngossarna uppträdde med sång, varför de även kallades ”Staffanssångare”. Namnet ”Staffan” syftade då på kung Herodes stalldräng, som ska ha varit den som först fick syn på stjärnan.

Bild Stjärngossar

Som tack för underhållningen kunde stjärngossarna få mat eller några slantar. Ibland var det ett sätt för djäknarna att skaffa bidrag till sin försörjning, medan ungdomarna på landsbygden tiggde ihop till ett gemensamt kalas. Synen på denna tradition har varierat genom tiderna. Att tigga pengar genom att spela upp scener ur Bibeln betraktades inte alltid med blida ögon av kyrkan och ibland försökte myndigheterna förbjuda upptågen. I Stockholm utfärdades 1721 ett förbud som löd: ”Den som understår sig att hädanefter löpa omkring Gator och Gränder med den så kallade Juhl-bocken, Stiernan och andra fåfängligheter, den skal genast fasttagas och med behörig näpst blifva ansedd.” På vissa håll var dock traditionen mycket omtyckt och levde kvar till 1800-talets slut. Sedan kom stjärngossarna att istället tas in i luciatågen.

Bland svenskarna har trettondedag jul i modern tid tappat sin folkliga betydelse. Den lever emellertid kvar som kyrklig högtid och uppmärksammas som röd dag i almanackan.

 

Tryckta källor:

Modéus, Martin (2000), Tradition och liv, Verbum

Norlind, Tobias (1912), Svenska allmogens lif, Bohlin & Co

 

Otryckta källor:

Varför firar vi trettondagen?

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/trettonhelgen

https://www.svenskakyrkan.se/trettondedag

https://sv.wikipedia.org/wiki/Trettondedag_jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s