När normerna förändras, del 60: Folkbokföringens brister utnyttjas för bidragsbrott

bild tjuv

De senaste månaderna har media uppmärksammat att två utländska toppolitiker (närmare bestämt Iraks försvarsminister Najah al-Shammari och den afghanske politikern Razaq Ahmadzai) parallellt med sina politiska uppdrag varit folkbokförda i Sverige och uppburit olika former av bidrag. Frågan är hur pass unika dessa två personer är. Inte särskilt, om man får tro en debattartikel i DN, skriven av tre före detta direktörer vid Försäkringskassan.

I artikeln beskriver Stig Orustfjord, Gunnar Johansson och Erik Kärnekull hur bristande kontroll över folkbokföringen har öppnat upp för ett massivt missbruk av den svenska välfärden. I artikeln påtalas att kontrollen av vilka som invandrar till landet ”närmast kollapsat” sedan 2015. Bidrag och välfärdsförmåner delas numera ut på lösa grunder till personer vars identitet är oklar och som man inte vet om de vistas i landet.

Göteborgspostens skribent Lena Pihl kommenterar artikeln genom att konstatera att ”välfärden har blivit en bankomat för brottslingar”. Som exempel nämner hon fusk med assistansersättning, skenanställningar, pensionsutbetalningar till avlidna släktingar och multipla identiteter som ger dubbel eller tredubbel bidragsutbetalning. Själv har jag i ett tidigare inlägg här på Kulturminnet beskrivit hur välfärdssystemet missbrukas för att finansiera polygami.

Lena Pihl avslutar med att slå fast att skattebetalarna som finansierar välfärden får allt mindre tillbaka och att det inte går att kombinera en generös välfärdsstat med okontrollerad invandring. Det har hon alldeles rätt i. Att Sverige har kunnat bygga upp ett starkt välfärdssystem beror på att svenska folket valt att inte överutnyttja eller missbruka det. Det har funnits en respekt för det gemensamma och en vilja att göra rätt för sig. Nu utmanas dessa normer av nya synsätt, som saknar respekten för det svenska samhällsbygget och inte tar hänsyn till konsekvenserna av att tillskansa sig förmåner man saknar rätt till. Det kommer inte att hålla i längden.

Frågan är om det blir välfärdsstaten som får ge vika eller om våra politiker kommer att inse att Sverige nu är i behov av helt andra kontrollsystem än vad som tidigare varit nödvändigt. I vilket fall kan vi förvänta oss stora förändringar under de närmaste åren.

 

Läs mer:

https://www.dn.se/debatt/ny-socialforsakring-kravs-for-att-minska-fusket/

https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4lf%C3%A4rden-har-blivit-en-bankomat-f%C3%B6r-brottslingar-1.22282329

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s