Vi behöver inte flyga med SAS

 

Jag läser på nätet om SAS senaste reklamfilm, tittar på den och drar en djup suck. Är det verkligen möjligt? Ska vi verkligen behöva ta det här igen? Ska vi ännu en gång behöva försvara oss mot dessa meningslösa anklagelser om att vi är irrelevanta och egentligen inte existerar?

Ja, tydligen. För SAS senaste teorem, som de nu försöker lansera i en reklamfilm, är att det inte finns någonting som är skandinaviskt. Det gör de genom att lyfta fram ett antal kulturföreteelser, som köttbullar, midsommarstång och (hör och häpna) vindkraftverk och peka på deras historiska bakgrund. Samma sak har vi förstås sett och hört förut. Otaliga gånger. Svensk kultur finns inte, för Lucia var ett italienskt helgon, eller hur?

Vilka kulturer är det då SAS menar finns? Vilka är fria från inflytande utifrån? Vilka har inte tagit in impulser från andra och bearbetat dem till att bli något eget? Är det inte i själva verket så att alla kulturer består av en unik sammansättning av eget och importerat, gammalt och nytt? Var någonstans på jorden menar SAS att man hittar ytterligare ett samhälle som det svenska, norska eller danska?

I verkligheten speglar varje kultur sin egen unika utveckling, sitt sammanhang, sin historia och klimatet där den vuxit fram. På den punkten skiljer sig de skandinaviska kulturerna inte från andra. SAS kunde ha demonterat vilken del av världen som helst på samma sätt som man nu demonterar de skandinaviska länderna: genom att undvika att lyfta fram de delar av kulturarvet som har djupast historiska rötter och den kulturella vidareutveckling som gör importerade företeelser till något sällsynt.

Vi behöver inte välja SAS när vi ska resa. Vi behöver inte handla dukar på Åhléns heller. Vi kan välja företag som respekterar sina kunder istället för att håna dem. Och då kommer vi på sikt att slippa företag som trampar på vår identitet och försöker få oss att tro att vi saknar egenart och värde. De behöver dig, men du behöver inte dem. Synd att SAS inte inser det.

 

Läs mer:

SAS: Det finns ingenting som är skandinaviskt

6 reaktioner på ”Vi behöver inte flyga med SAS

 1. Det börjar bli löjligt uppenbart att vi lever i ett framskapat indoktrineringsläger vari alla vi som inte röstat för en framväxande kommunism skall befinna sig.
  Om vi inte kraftfullt tar avstånd från denna politiska/ideologiska indoktrinering så kanske dessa läger även blir formellt godkända enligt lag.

  Gillad av 3 personer

 2. Pingback: Vi behöver inte flyga med SAS — Kulturminnet – Life, Death and all between

 3. Pingback: Vi behöver inte flyga med SAS – Suzie Weathers

 4. Scandinavian Airline Systems skapades efter andra världskriget för att få internationella flyglinjer till och från och emellan de Skandinaviska länderna. Detta ansågs med rätta vara så viktigt att de Svenska, Norska och Danska regeringarna satte in hälften av kapitalet ( och därmed ägandet ) i projektet.
  Flottan består idag av 160 flygplan, de största 10 bolagen i världen har från 332 – 957 flygplan . SAS är alltså ett litet bolag som är beroende av passagerare till och från Skandinavien.
  Mot den bakgrunden är det ett misstag av närmas bibliska proportioner att förolämpa de huvudsakliga kunderna med en reklamfilm som påstår att de inte existerar!
  Vill man locka utomskandinaviska kunder ska man givetvis framhålla vårt smorgasbord och andra typiska läckerheter som serveras ombord, välhållna flygplan och serviceinriktad personal samt den unika naturen och KULTUREN i länderna!
  Även om ägarstrukturen har förändrats så bör det framhållas för skandinaviska kunder att SAS är vårat flygbolag som vi bör stötta som kunder! Nu har de fått mig att välja andra alternativ vilka det finns gott om – både större och mindre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s