Vasaloppet

bild Mora-Nisse_Vasaloppet

Vasaloppet, som årligen går av stapeln första söndagen i mars, är världens äldsta och största långlopp på skidor. Sträckan är 90 km och går från Berga by i Sälen till Mora i Dalarna. I kontrollerna längs spåret serveras blåbärssoppa och segraren förses med en krans av en kranskulla med anknytning till idrottsrörelsen i Sälen eller Mora.

Loppet har uppkommit till åminnelse av den färd Gustav Vasa gjorde för att fly den danske kungen Kristian II:s soldater. Han stannade i Sälen, för att sedan återvända till Mora för att leda upproret mot den danska överhögheten. Initiativet till ett skidlopp i Gustav Vasas spår tog av Anders Pers från Mora, som 1922 framförde idén i en artikel i Vestmanlands Läns tidning. En månad senare arrangerades det första Vasaloppet.

I det första loppet startade 116 personer. Den första kvinnan anmälde sig och fullföljde loppet 1923, varpå kvinnliga deltagare förbjöds med hänvisning till att det var för jobbigt för dem att delta. 1978 avslöjades en kvinnlig deltagare utklädd till man när hon intervjuades i TV och tre år senare hävdes förbudet. Sedan dess är loppet öppet för alla som fyllt 19 år.

Under åren 1943-1953 dominerades Vasaloppet av den legendariske Nils Karlsson (”Mora-Nisse”), som segrade varje år utom två. 1954 vanns loppet för första gången av en utländsk deltagare, finländaren Pekka Kuvaja. 1960-talet präglades av Janne Stefansson, som totalt vann sju segrar. 1977 blev Carl XVI Gustaf den första kungligheten att fullfölja loppet och flera har därefter följt i hans spår. Samma år lockade Vasaloppet för första gången fler än 10 000 deltagare och har sedan dess fortsatt att växa.

För svenskarna har Vasaloppet blivit en älskad idrottstradition och folkfest. Sedan starten har över en miljon skidlöpare kämpat sig fram genom Vasaloppsspåren och varje år följs tävlingen av två miljoner TV-tittare. Med tiden har arrangemanget utvecklats till att innehålla betydligt mer än det traditionella skidloppet. Under den så kallade Vasaloppsveckan genomförs nu bland annat tjejvasan, ungdomsvasan och stafettvasan. Sommartid erbjuder arrangörerna motionslopp i cykling och löpning. Runt om i världen har flera skidlopp uppstått med Vasaloppet som förebild, exempelvis Amerikanska Vasaloppet i Minnesota, Botniavasan i Finland och Vasaloppet China i Changchun i Kina.

 

Intressanta fakta om Vasaloppet

 

Det nuvarande rekordet i snabb segertid slogs 2012 av Jörgen Brink, med tiden 3:38:41.

Flest Vasalopp har genomförts av Bengt Eriksson, som 2013 åkte sitt 60:e lopp i obruten följd.

Rekordet i antal startande är från 2010, då 15 709 personer gav sig ut i spåren.

Hittills har Vasaloppet ställts in tre gånger: 1932 och 1990 på grund av snöbrist och 1934 på grund av för få deltagare.

Under Vasaloppsveckan konsumeras 40 000 liter blåbärssoppa.

Ordet ”kranskulla” har uppstått ur Vasaloppets tradition att låta segraren få en krans runt halsen av en kvinna klädd i folkdräkt. Sedan 1988 får kvinnliga segrare krans av en kransmas.

Vasaloppets devis, som står skriven på målportalen, lyder: I fäders spår för framtids segrar.

20200716_133834

 

 

Källor:

Vasaloppet

https://www.vasaloppet.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasaloppet

2 reaktioner på ”Vasaloppet

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska personligheter, del 5: Gustav Vasa | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s