Nu går vi in i mars och våren närmar sig. För den som vill förgylla den kommande sommaren med en kurs vid någon av våra folkhögskolor är det dags att börja fundera, leta och välja. Många av folkhögskolorna gör en betydande kulturgärning genom sprida kunskap om vårt kulturarv och se till att hantverkstraditioner och folkmusik bevaras. Jag har gått igenom årets utbud och listat några favoriter. Hoppas du hittar något som känns spännande!
Vimmerby folkhögskola erbjuder en veckolång kurs i arkeologi, där deltagarna får gräva ut en stenåldersboplats. Till de förväntade fynden hör eldstäder, matlagningsgropar och avfall från redskapsproduktion. En liknande kurs erbjuds av Hola folkhögskola.
På Gotlands folkhögskola kan den som vill delta i ett forskningsprojekt på temat vikingatid, där föreläsningar varvas med fältarbete. Vid samma folkhögskola kan du även förkovra dig i gotländsk kyrkokonst.
Den som läser kursen Folktro och levande örtkunskap vid Biskops Arnö Nordens folkhögskola får fördjupa sig i det folkloristiska perspektivet på örter och läkekonst. Där finns även mer traditionella kurser om medicinalväxter. Både läkande örter och färgsättande växter kan du lära dig mer om vid Kalix folkhögskola.
Till Gamleby folkhögskola ska du söka dig om du vill sy kläder av lin och ull. Där kan du också välja att gå en grundkurs i vävning.
Broderi med förankring i folkliga yllebroderier kan du lära dig vid Leksands folkhögskola. I kursen ingår stjälksöm, kedjesöm, plattsöm, fransk knut, flätsöm och langettsöm.
Fårskinnssömnad och läderhantverk lärs ut vid Nyköpings folkhögskola. Vill du hellre garva en fårskinnsfäll ska du söka dig till Bäckedals folkhögskola. Där finns även en kurs i silversmide med historisk inriktning.
Mora folkhögskola är en guldgruva för den med intresse för kulturhistoriskt hantverk. Där hittar du kurser i kurbitsmålning, påsöm, fällsömnad och garnfärgning. Även Västerbergs folkhögskola har fokus på hantverkstraditioner. Med inspiration av vikingatida fynd från Hedeby och Birka kan du få lära dig konstruera en Hedebyväska.
Vid Biskops Arnö Nordens folkhögskola kan du fördjupa dig i sticktekniken tvåändsstickning och samtidigt få möjlighet att studera äldre tvåändsstickade plagg. Samma folkhögskola erbjuder kursen Svenska sticktraditioner, där deltagarna studerar lokala sticktraditioner från olika delar av Sverige.
Den som vill väva och letar efter en riktig utmaning bör bege sig till Grebbestads folkhögskola för att lära sig väva med varptyngd vävstol, precis som på vikingatiden.
Kurs i polskor och bygdedanser finns vid Braheskolan. Vid samma kurs har du möjlighet att utveckla dina färdigheter i durspel. Vill du hellre ägna några dagar åt att spela folkmusik vid Ljusnan? Då ska du söka dig till Bäckedals folkhögskola. Malungs folkhögskola arrangerar en folkmusikkurs med sång och fiol, liksom en kurs i kulning, lockrop och vallmusik.
En spännande nykomling för i år finns vid Katrinebergs folkhögskola, där du kan lära dig våra traditionella danslekar i kursen Sånger och danser kring gran och midsommarstång.
Ädelfors folkhögskola har mycket att erbjuda. Den som vill kan gå en kurs i folklig sång, där kärleksvisor, koraler, vaggvisor och vallsånger ingår. Repertoaren har fokus på småländsk musiktradition. Vid samma folkhögskola finns också kurser i gärdsgårdsbygge och korgtillverkning.
Kursen Förr och nu riktar sig till personer med lindrig utvecklingsstörning och förmedlar kunskap om levnadsvanor och traditioner i äldre tider.
Tälja med kniv och yxa kan du göra vid Skurups folkhögskola.
Grundkurs i flätning av granrotskorgar finns vid Eskilstuna folkhögskola. Deltagarna får börja med att samla in sina egna rötter för att sedan skala dem och slutligen lära sig fläta olika korgtyper.
Vill du tillverka keramikföremål med uråldriga metoder ska du bege dig till Grimslövs folkhögskola för att delta i kursen Gropbränd keramik.
För dig som är lite äldre finns kursen Vårt historiska Norrbotten. Tillsammans med andra seniorer får du under fyra dagar besöka några av Norrbottens gömda skatter och lära dig mer om vad som format denna del av vårt land. Kursen arrangeras av Kalix folkhögskola.
Låter det lockande att vandra i historiska fotspår på Gotland? Gotlands folkhögskola arrangerar en kurs som besöker medeltidskyrkor, fornlämningar och historiska platser. Ett annat sätt att följa i historiens spår är att söka sig till Birka folkhögskola och vandra Sankt Olavsleden. Det har människor gjort i nära 1000 år.
En riktig favorit som återkommer år efter år är kursen Medeltidskonst och historia på Visingsö, som arrangeras av Braheskolan. I kursen varvas föreläsningar med besök till historiska platser.
Skulle du vilja tillbringa några sommardagar på Öland? Då kan Ölands folkhögskola locka med kursen Ölands natur och kultur, som bjuder sina deltagare på utfärder i det unika öländska kulturlandskapet.
Lycka till!
Läs mer:
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Kalmar-lan/Vimmerby-folkhogskola/Kurser/2020ht/arkeologi/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Gotlands-lan/Gotlands-folkhogskola/Kurser/2020vt/arkeologi/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Dalarnas-lan/Mora-folkhogskola/Kurser/2020ht/kurbitsmalning/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Jamtlands-lan/Backedals-folkhogskola/Kurser/2020vt/latkurs/
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Jamtlands-lan/Birka-folkhogskola/Kurser/2020vt/st-olavsleden/