Kulturhistoriska sevärdheter, del 35: Historiska museet i Stockholm

20191005_132658.jpg

Historiska museet i Stockholm är ett av Sveriges största museer. Det visar framför allt upp föremål från forntid och medeltid och de permanenta utställningarna kompletteras regelbundet med tillfälliga. Museet tar årligen emot mer än 200 000 besökare.

Redan i entréhallen och trapphuset skyltar museet med några riktiga pärlor ur samlingarna. De vackra bildstenarna från Gotland, med motiv ur den nordiska mytologin, fängslar och fascinerar. Den som tar sig tid att utforska motiven hittar Sleipner, Oden, jätten Suttung och andra välbekanta gestalter. 20191005_121113Avbildningarna av skepp och de dekorativa mönsterslingorna är också värda uppmärksamhet. Tyvärr står några av stenarna uppställda mot en kraftigt mönstrad vägg i oskarp belysning, vilket förtar lite av intrycket, men i sig är de ypperliga konstföremål som förmedlar skildringar av vår forntida föreställningsvärld.

En annan av museets främsta sevärdheter är Guldrummet, som är beläget i källarplan. Sverige har en mycket rik samling guld och silver från forntiden. Perioden 400-550 e. Kr. brukar benämnas guldåldern, medan vikingatiden ibland kallas silveråldern. I Guldrummet finns närmare 3000 föremål, som totalt innehåller 52 kilo guld och 200 kilo silver. Mest imponerande är dock inte mängden, utan hantverksskickligheten. Detaljrikedomen på smycken, skrin och kärl är fullständigt häpnadsväckande. Många av dem har aldrig varit avsedda för praktiskt bruk, utan tillverkats som offergåvor. Bland de föremål som utmärker sig är de tre guldhalskragarna från 400-talet, som kallats ”Sveriges första riksregalier”. Vilka som burit dem vet vi emellertid inte.

20191005_122633

På museets entréplan presenteras föremål från forntiden. Yxor med förbluffande konstfärdighet, keramikkärl med intrikata mönster och väldiga bältesspännen av brons visas upp i montrarna. En mer gripande del av utställningen är dock kvarlevorna av forntida människor och de arkeologiska tolkningarna av deras livsbetingelser. Besökaren får exempelvis möta Bäckaskogskvinnan, som levde för 7000 år sedan. Märken på skelettet visar att hon fött många barn och de slitna tänderna vittnar om att hon använt munnen som arbetsredskap. När hon dog var hon ungefär 45 år gammal och med sig i graven fick hon redskap för jakt och fiske.

På övre plan finns ett flertal utställningar kopplade till medeltiden. Utställningen om medeltida konst präglas av religiösa föremål och innehåller ett stort antal altartavlor, Mariaskulpturer och krucifix. 20191005_135201.jpgI rummet intill får besökaren ta del av medeltida klanger och lära sig hur kyrkklockor tillverkades. Kyrkklockor med särskild historia visas upp, liksom en av världens äldsta orglar. Utställningen ”Medeltida liv” innehåller möbler, grytor, pannor och andra bruksföremål som funnits i den dåtida människans vardag. Ett helt eget rum ägnas åt slaget om Gotland 1361, då gotlänningarna försökte skydda sin ö från en dansk här. Fynd från de utgrävda massgravarna – som brynjor, svärd och pilspetsar – presenteras tillsammans med information från skelettanalyser.

Värd att uppmärksamma är utställningen om svensk historia. Genom en tidslinje i golvet guidas besökaren framåt, från år 1000 till modern tid. Varje århundrade representeras av en samling tidstypiska föremål. Här finns mycket att se, men skyltningen är dålig och man behöver ha med sig ett blädderhäfte för att förstå vad som visas upp.

Vikingautställningen, som säkert lockar många, är för närvarande stängd, men kommer att öppnas igen i juni 2020.

Historiska museet är beläget på Narvavägen i centrala Stockholm och håller öppet de flesta dagar. För att få riktig glädje av ett besök bör man avsätta åtminstone en halv dag eller återvända vid flera tillfällen. Entré är gratis, utom vid särskilda evenemang. I restaurangen kan man äta en god lunch eller ta en kaffepaus.

 

Tips och varningar inför besöket

 

Historiska museet är statligt och – i likhet med många andra museer i Sverige – politiserat. Vinklingar som svårligen kan sägas höra hemma på ett historiskt museum vävs därför in i beskrivningarna av vissa historiska föremål. Om detta kan du läsa mer här.

Ett besök på museet kan lämna stor behållning, men var observant och försök att rikta uppmärksamheten mot rena fakta.

 

 

Tryckta källor:

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

Historiska museet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_historiska_museum

Information har även inhämtats vid besök på Historiska museet.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 35: Historiska museet i Stockholm

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Pingback: Klenoder ur vårt kulturarv, del 27: Rustningarna från Korsbetningen | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s