Nedslag i nordisk mytologi, del 24: Valkyriorna

20191005_120920

Valkyriorna är kvinnliga väsen, som inom den nordiska mytologin förknippas med strid, krig och död. Ordet är sammansatt av förledet valr (”de som fallit i strid”) och ett efterled besläktat med ordet ”kora”.  Betydelsen är således ”de som väljer vilka som ska falla i strid”, vilket beskriver att valkyriorna har makt att avgöra vilka som ska stupa. Detta uppdrag utför de åt Oden, som tar hälften av de fallna krigarna till Valhall, och Freja, som får den andra hälften. Vakyriorna har också till uppgift att följa de döda till Valhall, där de serverar mjöd och deltar i festen.

I Snorres Edda är flera valkyrior namngivna, såsom Rota (oreda), Gunn (kamp), Hrist (skakning) och Göll (tumult). Namnen syftar på den oordning som uppkommer på slagfältet. Enligt beskrivningar är valkyriorna själva rustade till strid med vapen, hjälmar och hästar. De kan därför betraktas som en mytologisk skildring av forntidens kvinnliga krigare, så kallade sköldmör.

Gränsdragningen mellan valkyrior och andra kvinnliga väsen, som diser och nornor, är inte helt tydlig. Exempelvis omnämns Skuld som både norna och valkyria.

20210727_160032

Fotnot:

Den övre bilden visar en del av Tjängvidestenen från Gotland. Framför hästen ses en valkyria som välkomnar ryttaren genom att räcka fram dryckeshorn. Hon är klädd i lång klänning och har håret uppsatt i knut. Stenen finns nu utställd på Historiska museet i Stockholm.

Det nedre fotografiet är taget vid en utställning om nordiska myter på museet Jamtli i Östersund. I förgrunden ses konstnären Peter Nicolai Arbos skildring av en ridande valkyria.

Tryckta källor:

Fritiofsson, Svipdag, (red. 2015), Edda. Snorres Edda och Den poetiska Eddan, Mimer bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi: Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén och Sjögren

Karnell Herlin, Maria (red. 2012), Gotlands bildstenar: järnålderns gåtfulla budbärare, Fornsalens förlag

Rydberg, Viktor (2014), Fädernas gudasaga, Mimer bokförlag

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B6ldm%C3%B6

https://sv.wikipedia.org/wiki/Valkyria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s