Guldgubbarna – Nordens gyllene miniatyrfigurer

20191005_133604

En så kallad ”guldgubbe” är en liten artefakt av lövtunn guldfolie, som tillverkats under järnåldern. I guldblecket finns en figur, som stämplats eller knackats in i metallen. Ofta är guldgubbarna någon centimeter stora och de flesta dateras till 500 – 700-talet. Trots namnet avbildas både män och kvinnor. Ibland uppträder figurer parvis på guldblecken. Exempelvis har man på den fornlämningsrika ön Helgö i Mälaren funnit ett trettiotal guldgubbar i form av små kärlekspar som omfamnar och kysser varandra.

Det är inte guldet i sig som ger guldgubbarna deras största värde. Guldgubbarna är unika för Sverige, Norge och Danmark och representerar således en egen tradition inom nordiskt hantverk. Klädedräkter och frisyrer avbildas i detalj, vilket gör guldgubbarna historiskt intressanta att utforska och tolka. Vissa bär med sig utmärkande attribut, som en bägare eller en stav. Många har också händerna placerade i en position som tycks ha särskild betydelse. Vad dessa attribut och gester vill säga kan vi emellertid inte utläsa idag. Inte heller vet vi vilken funktion guldgubbarna ursprungligen har fyllt. De har inga hål för upphängning och är för bräckliga för att ha använts som smycken. Kanske är de miniatyrporträtt av gudar eller tillverkade som offergåvor. Fyndplatserna är orter som haft stor betydelse under järnåldern, vilket kan tala för att guldgubbarna varit kopplade till kultutövning och makt. En annan tolkning är att de kan ha fungerat som amuletter, som skulle bringa skydd eller välgång.

I Sverige har man hittills funnit ett par hundra guldgubbar på flera olika platser, framför allt i Skåne, Halland och på Öland. Det land som har flest guldgubbar är emellertid Danmark. På Bornholm har man hittat runt 2500 guldgubbar, varav några föreställer djur. Genom att vissa guldgubbar präglats med likadana figurer bär de vittnesbörd om långväga kontakter; guldgubbar med samma utseende har hittats på Bornholm, Öland och i Vång.

Fotnot: Bilden visar guldgubbar på Historiska museet i Stockholm. Utseendet på guldgubben längst upp till vänster är typiskt för de guldgubbar som hittats vid utgrävningarna av Eketorps borg på Öland.

 

Tryckta källor:

Erikson, Bo G. och Löfman Carl O. (1985), Sagan om Sverige, Natur och kultur

Lihammer, Anna (2016), Arkeologiska upptäckter i Sverige, Historiska media

Lindgren, Henrietta (2007), Nordens gyllene figurer. Magisteruppsats vid Stockholms universitet

Sandström, Sven (1991), Konsten i Sverige: Från forntid till 1800, Norstedts

 

Otryckta källor:

http://www.blekingemuseum.se/pages/282

Slöinge: guldgubbe

https://sv.wikipedia.org/wiki/Guldgubbe

2 reaktioner på ”Guldgubbarna – Nordens gyllene miniatyrfigurer

  1. Pingback: Unikt fynd av guldgubbar utanför Vadstena | Kulturminnet

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s