När normerna förändras, del 62: Arbetsförmedlingen avkrävs att ge muslimer särskilda förmåner

bild islam

Under min studietid hade jag extrajobb som hyttstäderska på de båtar som gick mellan Göteborg och Kristiansand. Ett av de bestående minnen jag fått med mig från den tiden är att en av mina arbetskamrater en dag lät meddela att hon inte borde behöva städa toaletterna, eftersom hon var muslim. Det hade hennes pappa sagt.

Tursamt nog hade jag en vettig arbetsledare som inte köpte den finten.

Attityden att man ska kunna hänvisa till sin religion för att tillskansa sig särrättigheter och specialbehandling har dock blivit allt mer välspridd sedan dess och kommer snart att tas till rättslig prövning. En organisation som kallar sig ”Byrån mot diskriminering i Östergötland” har nämligen lämnat in en stämningsansökan mot Arbetsförmedlingen, som de anser har utsatt en muslimsk kvinna för diskriminering när hon inte fått lov att välja bort arbeten med hänvisning till sin religion. Bakgrunden är att Arbetsförmedlingen dragit in grunden för kvinnans ersättning (jobb- och utvecklingsgarantin) efter att hon vägrat ta ett anvisat arbete som skogsskötare.

Exakt vad det är som hindrar en muslim från att arbeta som skogsskötare är inget som framgår av den redogörelse Byrån mot diskriminering i Östergötland har lagt upp på sin webbplats. Uppenbarligen anses det inte viktigt, vilket måste sägas vara högst anmärkningsvärt. Ska muslimer ha rätt att avstå från vilka jobb som helst och ändå uppbära stöd från samhället?

Hela det svenska välfärdssystemet bygger på att den som kan försörja sig också har en skyldighet att göra det. Om man inte vill ta de arbeten som står till buds har Arbetsförmedlingen rätt att dra in ersättningar och stödåtgärder. Den bestämmelsen gäller rimligtvis alla.

Byrån mot diskriminering i Östergötland agerar som om religiös tillhörighet skulle ge rätt att kräva avsteg från regelverk som alla andra måste rätta sig efter. Tycker de rent av att vi ska ha olika lagar för olika folkgrupper? I analogi med det resonemang som verkar drivas av byrån funderar jag nu på om jag inte borde grunda en religion enligt vilken det är förbjudet att betala skatt. Det finns nog många som skulle vilja konvertera.

Kvinnan i fråga har all rätt i världen att välja att avstå från skogsarbete, men då ska hon inte kräva att samhället ska understödja hennes passiva tillvaro. Den som då blir diskriminerad är i sådana fall inte den muslimska kvinnan, utan alla vi vanliga arbetstagare, som tydligen ska ha större krav på oss än vad hon har, samtidigt som vi förväntas bekosta hennes upphöjda position.

Nu kan vi bara hoppas att det finns något uns av vett och sans kvar i det svenska rättsväsendet och att lika inför lagen fortfarande gäller, så att Arbetsförmedlingens agerande bedöms som precis så korrekt och adekvat som det faktiskt är.

Fotnot: Kvinnorna på bilden har inget samband med texten, utan illustrerar ämnet.

 

Läs mer:

Byrån mot diskriminering i Östergötland stämmer Arbetsförmedlingen för diskriminering

2 reaktioner på ”När normerna förändras, del 62: Arbetsförmedlingen avkrävs att ge muslimer särskilda förmåner

  1. Enligt de regler som FN har satt upp om asyl står det om de asylsökandes skyldigheter att ”de ska anamma det asylgivande landets språk, seder och bruk”. Det bör betyda att de religiösa traditioner som gäller i det land asylsökaren kommer till också ska vara normen. I Sverige äter vi griskött, tvättar toaletter och planterar skog om arbetsförmedlingen anvisar det. Passar inte det ska inte bara bidragen dras in utan vederbörande också förpassas ut ur landet. Punkt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s