Nordisk folktro, del 25: Strandvaskare

bild skepp

Människor som efter sin död återvänder för att spöka i de levandes värld finns i flera former inom den nordiska folktron. Exempel är mylingar, som är osaliga andar efter odöpta barn, och lyktgubbar, som inte får ro i graven på grund av att de lurat till sig någon annans mark. Både mylingar och lyktgubbar är gengångare, det vill säga andar som efter döden behållit karaktärsdrag från sin tid som levande. Andra andar förlorar sina kännetecken och förvandlas till mer gestaltlösa dödsväsen, som då kallas gastar. Till gastarna hör strandvaskaren.

Strandvaskaren är en osalig ande efter någon som dött drunkningsdöden och aldrig blivit återfunnen. Ofta är strandvaskarna sjömän eller fiskare som förolyckats, men de kan även vara någon som dränkt sig. Eftersom strandvaskarnas kroppar försvunnit i havet har de inte fått någon riktig begravning och får därför ingen ro. I södra Sverige finns berättelser om okända sjömän som flutit iland och då blivit begravda under ett stenröse på stranden. Inte heller en sådan begravning var nog för att lugna den dödes själ, utan resulterade i att oroliga strandvaskare rörde sig i vattenbrynet. Ibland hände det att en strandvaskare hängde sig på ryggen på någon som råkade gå förbi nattetid, i hopp om att bli buren till vigd jord.

När det drar ihop sig till oväder kan strandvaskarnas rop ibland höras över vattnet. Då är det bäst att inte ge sig ut till sjöss, eftersom den som kommer i kontakt med en gast kan bli fasthållen och drabbas av sjukdom. Förr kallades det att bli gastkramad.

Den som blir jagad eller fastnar i en strandvaskares grepp kan försöka göra sig fri genom att ta sig över en bäck eller å. Strandvaskaren kan aldrig korsa flytande vatten och släpper då taget.

 

Tryckta källor:

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi: Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén och Sjögren

 

Otryckta källor:

https://popularhistoria.se/vardagsliv/spoken-och-gastar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Strandvaskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s