En kulturhistorisk promenad genom Västervik

20190718_104711

Västervik är en riktig sommarstad, som bjuder sina besökare på pittoreska stadsmiljöer och en ljuvlig skärgård. Det är inte märkligt att en av Sveriges största semesteranläggningar, Lysingsbadet, ligger här. Idag tar jag er med på en promenad, där vi besöker några av stadens kulturhistoriska pärlor.

Vi börjar vår vandring vid Stora Torget. Här finns rådhuset från 1700-talet, som idag rymmer den välsorterade turistbyrån. Inte långt därifrån ligger järnvägsstationen, där den som vill kan följa med på en resa med smalspårsjärnvägen till Hultsfred. Banan byggdes 1879 och lever nu kvar som industriminne och turistattraktion. Vi nöjer oss emellertid med att titta och vinka av resenärerna innan vi går vidare.

Snart kommer vi fram till det kvarter som präglas av de gamla båtsmansstugorna från 1700-talet. De beboddes en gång av militära sjömän i Tjusts båtsmanskompani med fruar och barn. Idag är stugorna byggnadsminnen och vi kan förundras över hur livet måste ha sett ut. Det är märkligt att tänka sig att de små stugorna en gång varit hem åt hela familjer. Golvytan är knapp och flera av husen är så låga att taknocken knappt når upp till manshöjd. Kanske stannar vi till och tar en kopp kaffe i det sommarcafé som ryms i ett av dem. För den som vill går det också att övernatta.

20190718_120242

Vi snirklar oss tillbaka längs charmiga gränder och kommer till Wimmerströmska gården. Byggnaden är från 1700-talet och rymmer ett komplett bevarat borgarhem från 1900-talets första hälft. Hemmet donerades av Stina Wimmerström och innehåller stora samlingar av porslin, kläder, möbler och konstverk. Sedan 2001 är våningen öppen för allmänheten.

20190718_123859

Nu tar vi oss vidare för att titta på en av stadens äldsta byggnader, Sankta Gertruds kyrka. Kyrkan har anor från 1400-talet och här hölls gudstjänster i 500 år, tills en ny och större kyrka stod färdig i centrala Västervik 1905. Det är intressant att studera hur man med stor uppfinningsrikedom försökt lösa den brist på sittplatser som rådde när kyrkonärvaron var obligatorisk. Utfällbara pallar, vändbänkar och sittplatser runt pelare tillhör de mer innovativa lösningarna.

På den närbelägna kyrkogården hittar vi författarinnan och kvinnosakskämpen Ellen Keys grav.

Nu går vi ner mot vattnet för att njuta av utblickarna mot Tjusts skärgård. I småbåtshamnen stannar vi till för att beundra rikedomen av vackra och välvårdade träbåtar vid kajplatserna.

20190718_114307

Vår vandring fortsätter sedan ut på bron som leder till Slottsholmen och Stegeholms slottsruin. Vi går in på borggården och beträder därmed i högsta grad historisk mark. Stegeholm anlades på 1300-talet och kom att bli skådeplats för många dramatiska händelser under de påföljande århundradena. Under Kalmarunionen kom slottet omväxlande att falla i händerna på unionsvänliga hövitsmän och separatister. 1517 brändes det av den danska flottan, men återuppbyggdes. Under 1600-talet byggdes slottet ut till ett ståtligt palats, men förstördes av den dansk-holländska flottan 1677. Därefter fick det förfalla och kom under 1700-talet att inhysa becksjuderi och smedja. Nu ansvarar Västerviks stad för det som finns kvar av byggnaden. Sedan 1966 anordnas varje sommar Västerviks visfestival inne i ruinen.

Vi går vidare utmed vattnet och kommer till Kulbacken. I en äldre byggnad hittar vi Gränsö slotts ljusstöperi, som inhyser både verkstad och butik. Här kan vi se hur ljusstöpningen utförs med hantverksmässiga metoder och titta på de konstfärdiga grenljus och ljuskronor som blir resultatet. Vi fortsätter sedan uppför backen och kommer till det högt belägna Västerviks museum. Till museets gård har äldre byggnader flyttats från olika delar av Tjustbygden för att skildra gångna tiders vardagsliv. En av de mest intressanta är Fågeltorpet, en ryggåsstuga från 1700-talet, som hämtats från Västra Eds socken. Inuti stugan finns tidsenliga möbler och hushållsföremål. Även den välbevarade loftboden är värd att uppmärksamma. Sommartid visas hantverksaktiviteter upp i några av husen.

20190718_103229På museet finns även utställningar om den lokala sjöfarten och krigsfartyget Mars Makalös, som sjönk i ett sjöslag 1564. Sevärt är också Unos Torn, som är den högsta punkten i Västervik. Det var tandläkare Uno Malmberg som i sitt testamente donerade 500.000 kronor till museet på villkoret att ett utsiktstorn skulle uppföras på Kulbacken. Vi tar oss uppför de 98 trappstegen och belönas med en vidunderlig utsikt över staden och Gamlebyvikens inlopp (bilden överst). Det får bli avslutningen på vår rundtur.

 

Tryckta källor:

Gustafson, Olle et al. (red 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sankta_Gertruds_kyrka,_V%C3%A4stervik

https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stervik

Smalspåret Västervik–Hultsfred

https://www.kalmarlansmuseum.se/besok-oss/wimmerstromska-garden/stina-wimmerstrom/

Start

Information har även hämtats från Turistinformationen i Västervik och besök vid de olika sevärdheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s